Wykonanie
Składniki.100 g
margaryny2
jajka150g
cukru200ml
mleka100g
miodu500 g
mąki2 łyżki
kakao1 łyżeczka
sody150g powideł z węgierek2 łyżki zmielonych przypraw
cynamon,
kardamon ,
goździki,
biały pieprz,
imbir50 g
rodzynek50g
migdałów50g
orzechów laskowych50 g
czekolady gorzkiej startej
Margarynę stopić i ostudzić.Ubić
jajka z
cukrem. Wlać
mleko i
miód ,dalej ubić.Dodać
mąkę wymieszaną z
sodą ,
kakao,
przyprawami i powidłami. Wlać tłuszcz ,dokładnie wymieszać mikserem na wolnych obrotach. Na koniec wsypać sparzone ,osuszone
rodzynki, posiekane
orzechy i
migdały oraz startą
czekoladę. Wymieszać łyżką. Nałożyć do 2 średnich keksówek. Piec w 180stop.około 50min (próba patyczka). Po upieczeniu dekorować .Jeden piernik zjadam, bo taki jest kuszący ,a drugi zamrażam i wyjmuję w Wigilię.Ps. Możemy użyć gotową
przyprawę do piernika Prymat.