Wykonanie
Na początku małe wyjaśnienie. Jaka jest różnica
między żurkiem a
białym barszczem. W różnych regionach Polski stosuje się ją zamiennie. Niektórzy kucharze twierdzą, że
żurkiem nazywa się postną zupę gotowaną na zakwasie z
mąki żytniej z dodatkiem
ziemniaków i
jajka. Biały barszcz gotowany jest na zakwasie z
mąki pszennej, obowiązkowo z białą surową
kiełbasą,
wędzonym boczkiem i
grzybami.Jak zwał tak zwał, ale ten żurek jest najlepszy, oczywiście wg. mnie. Spotkałem się już z
żurkiem zakwaszanym
maślanką a nawet ostatnio brr….
mąką wymieszaną z
octem.Przepis na żurek:Około 1,5 litra
wody, 2
liście laurowe, 4-5
ziele angielskie, 80dkg białej surowej
kiełbasy (
kiełbasa do zimnej
wody).Ja dodaję do
bulionu na początku gotowania 2-3
suszone borowiki, wcześniej namoczone i pokrojone w paski. Od zagotowania
wody kiełbasę gotować na małym ogniu 10 – 15 minut.
Kiełbasę wyjąć ,trochę ostudzić i pokroić w pół plasterki.2
cebule pokroić w drobną kostkę, 6 ząbków
czosnku posiekać, 30 dkg
boczku wędzonego pokroić w kostkę.
Boczek powinien być surowy wędzony a nie parzony.Do
wywaru po
kiełbasie dodać 2 łyżki
bulionu z drobiu ( w proszku )
Winiary.
Czosnek przeszklić na patelni, (uważać żeby nie zbrązowiał, bo będzie gorzki) dodać do gotującego się na małym ogniu
wywaru, następnie przeszklić
cebulę, pod koniec posypać ją 1 łyżeczką
mąki, chwilę jeszcze poddusić i dodać do
wywaru. Pokrojony w kostkę
boczek i w pół talarki
kiełbasę przesmażyć i do gotującego się na małym ogniu
wywaru. Następnie dodać 2 łyżki
chrzanu i 1 butelkę zakwasu
żurku. Chwilę pogotować. Wyjąć
liście laurowe. Popieprzyć, najlepiej
pieprzem świeżo zmielonym, dodać garść
majeranku, ( dodając
majeranek, rozcierać go w dłoniach w celu uwolnienia jego aromatu), ½ łyżeczki
cukru ew. trochę
soli. Na
sól uważać ponieważ
bulion w proszku, czy też w kostkach jest słony,
boczek i
kiełbasa też, trzeba wysmakować.Na koniec wlać ½ litra
śmietany kwaśnej18% roztrzepanej z
wodą i kilkoma łyżkami gotującego się
żurku. Doprowadzić do zagotowania i gotowe. Ze
śmietaną już nie gotować. Do tego
jajko najlepiej takie ugotowane 7 minut we wrzątku.Jak będzie za gęsty dolać
wody. Podane ilości są orientacyjne, ja gotuję na pamięć. 1 butelka zakwasu może być trochę za dużo, może ¾ butelki. Nie zaciągać
mąką,
mąka jest w zakwasie. Jak trochę postoi to też trochę zgęstnieje. Kto lubi może dodać po
cebuli 2-3
ziemniaki pokrojone w kostkę. Smacznego.