ßßß Cookit - przepis na Pierogi z kiełbasą i ziemniakami

Pierogi z kiełbasą i ziemniakami

nazwa

Wykonanie

Dziś pierogi inaczej. Z kiełbasą, ziemniakami i wędzonym boczkiem, dzięki któremu są bardzo aromatyczne.
Jeżeli ktoś nie przepada za smakiem i zapachem wędzonki, to proponuję zastąpić boczek zwykłym, bo naprawdę czuć ten aromat podczas jedzenia :)
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki
szklanka bardzo ciepłej wody
łyżeczka soli
Farsz:
600g dobrej jakości kiełbasy
200g boczku wędzonego
1kg ziemniaków gotowanych, dobrze ugniecionych, lub przeciśniętych przez praskę
2 cebule
1,5 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
1 łyżeczka papryki mielonej ostrej
sól, pieprz
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i szklankę wody. Odstawiamy na chwilkę by odpoczęło, przykryte wilgotną ściereczką.
Zagniatamy ciasto.
Wałkujemy cienko, szklanką wykrawamy krążki.
Boczek, kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę.
Na odrobinie oleju smażymy na złoty kolor boczek. Usmażony ( bez tłuszczu ) przekładamy do miski.
Na tej samej patelni smażymy kolejno kiełbasę, również na rumiano. Usmażoną dodajemy do boczku.
Cebulę szklimy.
Boczek i kiełbasę mielimy w maszynce do mielenia mięsa ( ja zrobiłam to blenderem, też dał radę ).
Masę mięsną łączymy z ugniecionymi, lub przeciśniętymi przez praskę ziemniakami, dodajemy zeszkloną cebulę i przyprawiamy paprykami, solą i pieprzem.
Tak przygotowany farsz, nakładamy na gotowe krążki z ciasta, zlepiamy dowolną technika i gotujemy w osolonej wodzie, z odrobiną oliwy.
Kategorie:
Źródło:http://www.niepieprz.pl/pierogi-z-kielbasa-i-ziemniakami