Wykonanie
Dziś pierogi inaczej. Z
kiełbasą,
ziemniakami i
wędzonym boczkiem, dzięki któremu są bardzo aromatyczne.Jeżeli ktoś nie przepada za smakiem i zapachem wędzonki, to proponuję zastąpić
boczek zwykłym, bo naprawdę czuć ten aromat podczas jedzenia :)Składniki:Ciasto:3 szklanki
mąkiszklanka bardzo ciepłej
wodyłyżeczka
soliFarsz:600g dobrej jakości
kiełbasy200g
boczku wędzonego1kg
ziemniaków gotowanych, dobrze ugniecionych, lub przeciśniętych przez praskę2
cebule1,5 łyżeczki
papryki mielonej słodkiej1 łyżeczka
papryki mielonej ostrej
sól,
pieprzPrzygotowanie:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy
sól i szklankę
wody. Odstawiamy na chwilkę by odpoczęło, przykryte wilgotną ściereczką.Zagniatamy ciasto.Wałkujemy cienko, szklanką wykrawamy krążki.
Boczek,
kiełbasę i
cebulę kroimy w kostkę.Na odrobinie
oleju smażymy na złoty kolor
boczek. Usmażony ( bez tłuszczu ) przekładamy do miski.Na tej samej patelni smażymy kolejno
kiełbasę, również na rumiano. Usmażoną dodajemy do
boczku.
Cebulę szklimy.
Boczek i
kiełbasę mielimy w maszynce do
mielenia mięsa ( ja zrobiłam to blenderem, też dał radę ).Masę
mięsną łączymy z ugniecionymi, lub przeciśniętymi przez praskę
ziemniakami, dodajemy zeszkloną
cebulę i przyprawiamy
paprykami,
solą i
pieprzem.Tak przygotowany farsz, nakładamy na gotowe krążki z ciasta, zlepiamy dowolną technika i gotujemy w osolonej wodzie, z odrobiną
oliwy.
Kategorie: