Wykonanie
Przepis na zupę, która zaspokoi głód. Rozgrzeje kiedy zmarznięci wrócimy do domu a przy tym jest łatwa do przygotowania i nie potrzebujemy wiele czasu by ją ugotować.Składniki: na dwie porcje2 szt. białej surowej
kiełbasyjajka ugotowane na twardo (na jedną porcję jedno
jajko)1 kopiata łyżeczka potartego
chrzanuok 150 ml.
żurku (kiszona
mąka żytnia z
czosnkiem)100 g.
wędzonego boczku.2 szt
białej kiełbasy1 szt. średniej wielkości
cebulaPrzyprawy:
sól,
pieprz czarny,
angielskie ziele,
liść laurowy.Wykonanie:Ugotować białą surową
kiełbasę w 1 l
wody. Wyjąć i odłożyć. Do
wody wrzucić
angielskie ziele,
liść laurowy. Dołożyć kopiatą łyżeczkę potartego
chrzanu. Gotować ok. 5 minut na małym ogniu. Wlać kiszony żurek. Uważać by zupa nie była za kwaśna toteż ostrożnie dawkować wlewanie
żurku.Na patelni stopić pokrojony w kosteczkę
wędzony boczek. Kiedy będzie już się topił dodać pokrojoną w plastry
białą kiełbasę i pokrojoną w kostkę
cebulę. Smażyć do zrumienienia się
cebuli.Wlać do zupy. Chwilę wszystko razem gotować. Doprawić do smaku
pieprzem i
solą.Na talerzu ułożyć przekrojone, ugotowane na twardo
jajko. Zalać zupą.Uwaga.Jeśli zupa jest zbyt wodnista można zagęścić ją
mąką żytnią. Rozmieszć np: łyżkę
mąki żytniej w niewielkiej ilości
wody i wlać do zupy. Gotować przez chwilę.Jeśli żurek wyszedł nam nieco za kwaśny proponuje wlać słodkiej
śmietanki.