ßßß
Składniki:2 l bulionu (najlepiej warzywnego)0 , 5 l zakwasu na żurek200 g boczku wędzonego4 surowe, białe kiełbasy1 cebula5 ząbków czosnku3 łyżki chrzanumajeranek, sól, pieprzjajka ugotowane na twardoWykonanie:Boczek i cebulę kroimy w kostkę. Boczek rumienimy na patelni, następnie dodajemy cebulę i szybko podsmażamy. Bulion podgrzewamy, dodajemy do niego boczek, cebulę i kiełbasę. Gotujemy około 30 minut.Do gotowego wywaru dodajemy dokładnie wymieszany zakwas na żurek. Można to robić stopniowo, jeśli nie lubicie kwaśnego żurku, ja zazwyczaj dodaję całe pół litra, ponieważ bardzo lubię mocno kwaśny żurek.Kolejno dodajemy rozgnieciony i posiekany czosnek, chrzan i majeranek oraz sól i pieprz. Tak doprawioną zupę gotujemy jeszcze kilka minut.Żurek można dodatkowo zabielić śmietaną, aby miał ładniejszy kolor, jednak nie jest to konieczne.
Żurek podajemy z kiełbasą i jajkiem pokrojonym w plasterki oraz z chlebem, koniecznie na zakwasie. Aby żurek wyglądał jeszcze bardziej odświętnie, możemy podać go w chlebowej miseczce.Smacznego!