Wykonanie
Po zjedzeniu najlepszego
żurku w
chlebie we Wrocławiu postanowiłam spróbować zrobić żurek sama .Do tej
pory żurek jedliśmy w różnych restauracjach , ale ten z Karczmy Rzym jest zawsze idealny . Miejsce jest urocze i klimatyczne , pierwszy raz byłam tam jesienią , ale planuję wrócić tam wiosną będzie pięknie. Miejsce godne polecenia Wrocław - Jarnołtów ul. Jarnołtowska 85b
Potrzebne będą :2 szt
kiełbasa biała surowa2 szt
kiełbasa polska lub pieprzowa surowa2 szt frankfurterki surowe150 g
wędzonego boczku2
liście laurowe1/2 łyżeczki
pieprzu2 łyżki
majeranku1
cebulasól do smakuzakwas do
żurku Krzętle lub Żurek
Winiary2 małe
marchewki2
ziemniakiodrobina
oleju rzepakowego do podsmażenia
cebuliocet opcjonalnie
Kiełbasę zalewamy
wodą i parzymy w garnku / dość długo na małym ogniu / Mamy otrzymać
wywar , zbyt duży ogień spowoduje popękanie
kiełbasy , a nie o to nam chodzi .Po 15 min dodajemy pokrojone
ziemniaki i tarkowaną , doprawiamy
solą i
pieprzem .Gotujemy do miękkości
ziemniaków , dodajemy
majeranek , podsmażoną
cebulkę z
boczkiem oraz zakwas . Dodałam również trochę zakwasu
chlebowego . Zagotowujemy i próbujemy , jeśli będzie mało kwaskowy dodajemy odrobinę
octu . Należy jednak pamiętać , że na drugi dzień tego typu zupa jest jeszcze lepsza , bo wszystkie składniki się połącza .Do tego upiekę chlebek pszenno-gryczany - dostępny tutaj
ZAPRASZAM NA MÓJ PROFIL NA FACEBOOK