Wykonanie
KURCZAK BOMBAY
MASALAPoniedziałkowy obiad to najczęściej rosół przerobiony na
pomidorową – skąd ja to znam...U mnie jednak wczoraj żaden rosół z niedzieli nie został, więc wszystko od podstaw trzeba było przygotować. Szybki przegląd składników znajdujących się w domu.
Przyprawa KOTANYI Bombay
Masala ( można zrobić ją samemu),
pierś z kurczaka, zamrożona
papryka zielona i biała,
ryż basmati – to znalazłam i doskonale okazało się pasować do przepisu zaproponowanego przez KOTANYI na opakowaniu
przyprawy orientalnej do
mięsa. Zatem do roboty – 30 minutowe obiady z resztek górą!!!

SKŁADNIKI:

pojedyncza
pierś z kurczaka,opakowanie
przyprawy Bombay
Masala,1 łyżka
mąki pszennej,2 szklanki
ryżu basmati,garść pokrojonej w paski
papryki zielonej i białej (w przepisie na opakowaniu proponowano
cukinię, ale ta, którą mam zamrożoną przeznaczona jest na leczo w zimowe dni),
olej,1 duża
cebula,A oto skład
przyprawy z opakowania mówiący nam o tym, iż taką
mieszankę przypraw możemy przygotować w warunkach domowych i że jest całkowicie naturalna.Składniki
przyprawy Bombay
Masala :
papryka,
cebula,
czosnek,
imbir (6,7%),
kardamon (5,7%),
kozieradka,
kolendra,
gałka muszkatołowa,
pieprz,
pieprz cayenne,
ziele angielskie,
cynamon,
goździki,
sól jodowanaWYKONANIE:Zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu
przyprawy do mięsa Bombay
Masala kurczaka kroimy z kostkę, oprószamy
mąką i podsmażamy na patelni razem z pokrojoną w talarki
cebulą. Międzyczasie gotujemy
ryż. Do lekko podsmażonego
mięsa i
cebuli wsypujemy torebkę
przyprawy Bombay
Masala, dodajemy pokrojoną w paski
paprykę zalewamy 100ml
wody i przez następne 10-13minut dusimy pod przykryciem. Można dodać trochę
mleka kokosowego. Podajemy z
ryżem basmati.

SMACZNEGO !!!
