Wykonanie
Bardzo lubię nowe smaki w kuchni. Inspiracje czerpię z różnych źródeł. Przepis na pulpeciki w
sosie chrzanowym znalazłam właśnie tutaj . Pyszne lekko strawne
mięsko i delikatny kremowy sosik o smaku
chrzanowym tworzą idealną kompozycję
smakową. Moja rodzinka bardzo się nimi zajadała, więc na pewno częściej będą gościć na naszym
stole.

składniki750 g
mielonego mięsa1
bułka150 ml
mleka2
cebule1
jajko1 łyżka
mąki3 łyżki
mąki ziemniaczanejnatka pietruszki2 łyżki
masłapół łyżeczki
soku z cytryny250 ml
śmietanykilka łyżek świeżo utartego
chrzanusólpieprzcukiergałka muszkatołowaWykonanie:
Cebule kroimy w drobną kostkę.
Bułkę moczymy w
mleku, a następnie odciskamy. Mieszamy
mielone mięso,
bułkę,
jajo,
mąkę ziemniaczana, posiekaną
natkę pietruszki, podsmażoną na łyżce
oleju cebulę oraz
przyprawy:
sól,
pieprz,
gałkę muszkatołową. Zagotowujemy niedużą ilość osolonej
wody. Z masy formujemy okrągłe pulpety i wrzucamy je stopniowo do wrzątku. Gdy
woda zacznie znowu wrzeć gotujemy klopsy 3 minuty, a następnie wyjmujemy je łyżką cedzakową, a do wrzątku wrzucamy następną porcje. Rozpuszczamy w rondelku
masło, dodajemy jedną łyżkę
mąki pszennej i jedna ziemniaczanej i powoli, stale mieszając dolewamy
wywar pozostały po gotowaniu pulpetów oraz
śmietanę . Odstawiamy rondelek i doprawiamy sos, dodając do niego
sól,
cukier, trochę
soku z cytryny oraz utarty
chrzan. Pulpety możemy podawać z
makaronem, z
ryżem, z
kaszą albo
ziemniakami i surówka z
marchwi . Jeżeli chcemy , możemy nadziewać pulpety ugotowanymi na twardo przepiórczymi
jajami.Smacznego!