ßßß Cookit - przepis na kotlety z kalafiora z czerwoną soczewicą

kotlety z kalafiora z czerwoną soczewicą

nazwa

Wykonanie

Noo. Doczekała się soczewica swojego posta. Patrzyłam na nią chyba z miesiąc, jak nie więcej...
Już tyle przysmaków z nią tworzyłam myślami...gadka gadką, a ona nadal leżała.
Dziś ją ogarnęłam, czego wynikiem są kotlety z kalafiorem. Pyszne, coś innego, choć wcale nie jakaś nowość czy odległa galaktyka smakowa...Dobrze doprawiłam, a wiecie czasem jak z tym jest, łatwo przesadzić, a tu jakoś mi się to wszystko zgrało. Do całości podałam ziemniaka z wody.
Pasowałaby jeszcze jakaś surówka, ale brakło mi czasu, dzień na wariata miałam...więc pogodziłam się z ogórkiem konserwowym ( w zalewie z papryczkami chilli) <3
Aaa, kalafiora miałam małego, więc soczewicy użyłam 100 g, myślę, że wystarczająco.
Propozycja jakże prosta, swojska...mam nadzieję, że Ktoś się skusi;)
Przygotowanie: około 45 minut
Koszt:6 zł ( soczewica i kalafior)
Składniki:
mały kalafior
100 g soczewicy
1 średnia czerwona cebula
łyżka oleju kujawskiego z bazylią i czosnkiem
sól różowa, pieprz zielony, bazylia, kminek
100 ml mleka
otręby pszenne i 3 pełne łyżki mąki pełnoziarnistej
1 jajko
kilka gałązek natki pietruszki
łyżka cukru
olej do smażenia
Kalafiora gotuję w całości w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki cukru i mleka - do miękkości.
Cebulę siekam na drobno, smażę na oleju kujawskim z bazylią i czosnkiem, solę.
Soczewicę gotuję 7 minut w lekko osolonej wodzie, odcedzam, wsypuję do miski.
Do soczewicy dodaję podsmażoną cebulę, posiekaną natkę, przyprawy, jajko, mąkę i ugotowanego kalafiora. Wszystko rozcieram łyżką, co przychodzi z łatwością.
Mąki dałam tyle, by masa dobrze się skleiła, ale najlepiej dodawać jej stopniowo, to nie ma być kit.
Dłonią formuję kotlety, które obtaczam w otrębach, smażę na złoty kolor z obu stron.
W między czasie gotowałam ziemniaki, które pokroiłam na plastry, na nich ułożyłam kotlety.
Źródło:http://olalallola.blogspot.com/2014/09/kotlety-z-kalafiora-z-czerwona-soczewica.html