Wykonanie
Znowu francuskie? Co Ona...?No znowu, znowu...już piszę dlaczego. Wiecie, że u mnie w lodówce zawsze znajdzie się
natka,
pieczarki, francuskie. Ku...ubolewaniu Mojego;p Miała być
tarta z warzywami i
kurczakiem...miałaaaaa.Zmuszona zostałam do wykorzystania
ciasta francuskiego,
booo....Jeden taki jak je kupił, bach do siaty włożył jakoś tak, że się połamało. Oczywiście, tak już było!!!Niech mnie ktoś trzyma!Jak już się kapłam, że z ciasta
mogę zrobić jakieś małe cuuś, to ok, przebolałam. Ala jak je rozwinęłam i zobaczyłam dziurę.......ja się pytam o co chodzi?!No to połatałam, pougniatałam i wyszła pikna a'la
tarta;pZ warzywami jest trochę zabawy, bo je podsmażałam, ale
potem, to już się samo robi i je;pPrzygotowanie: około 60 minutKoszt: 21 złSkładniki:2 średnie
piersi z kurczaka250 g
pieczarek1 mały
pornatka pietruszki1 mała
cukinia2
pomidory suszone w
oleju1
jajko1
ciasto francuskie2 plastry
sera żółtego80 g
sera tartego Spaghettino - podpuszczkowy, dojrzewający, twardy
olej do smażenia**
przyprawy**
sól,
pieprz cytrynowy,
zioła dalmatyńskie,
papryka słodka,
przyprawa do kurczakaPiersi z kurczaka myję i kroję na drobną kostkę.
Pieczarki oczyszczam, myję i siekam na cienkie plastry.
Natkę,
pomidory,
pora i
cukinię siekam.Rozgrzewam
olej na patelni, wrzucam
cebulę i
pora, chwilę podsmażam, do momentu aż zmiękną, lekko
solę, następnie dodaję
pieczarki, nadal smażę, a pod koniec posypuję całość
ziołami dalmatyńskimi i
pieprzem cytrynowym.Kiedy wszystkie składniki zmiękną, przekładam je do durszlaka - tak, żeby zeszła z nich cała
woda.(żeby ciasto nie chłonęło).Na tą samą patelnię wlewam odrobinę
oleju, czeka aż dobrze się nagrzeje, wrzucam
kurczaka,
solę,dodaję
paprykę i odrobinę
przyprawy do kurczaka.Smażę do chwili, aż
mięso złapie kolor, zmięknie, ale też nie przesadzam z długością smażenia, by nie wysuszyć piersi.Gotowe
mięso przekładam do durszlaka, w którym są już
pieczarki z
porem i
cebulą.Mieszam wszystkie składniki.I znów na tą samą patelnię wlewam kapkę
oleju, rozgrzewam go i wrzucam
cukinię, delikatnie
solę.Smażę do uzyskania miękkości, po czym również dodaję ją do durszlaka, do reszty składników.Mieszam składniki, przekładam je do miski, wbijam jako posiekane plasterki
sera żółtego, mieszam.
Ciastem wykładam formę silikonową, wypełniam ją składnikami, wyrównuję, posypuję
serem i kawałkami
pomidora.Piekę w 180 stopniach z termoobiegiem do 25 minut, max!







