ßßß
Składniki:1 podwójna pierś z kurczaka12 marynowanych pieczarek½ marynowanej czerwonej papryki100 g suszonych pomidorów w oleju z ziołami3 łyżki startego żółtego serasól i pieprzprzyprawa pikantna do kurczakapapryka słodka mielonabazylia suszonaoregano1 szklanka maki1 szklanka bułki tartej6 łyżek sezamu3 jajaolej do smażeniaWykonanie:Filet z kurczaka dokładnie, myjemy, osuszamy i dzielimy na mniejsze kawałki, powinno nam wyjść ok. 8 małych kawałków z podwójnego fileta. Następnie rozbijamy mięso tłuczkiem owiniętym w folię. Łączymy ze sobą wszystkie przyprawy, mieszamy, po czym posypujemy delikatnie mięso z obu stron i odkładamy.W tym czasie pieczarki odsączamy z zalewy i kroimy w małe kawałki. Pomidory kroimy drobno. Paprykę odsączamy i kroimy w drobną kostkę. Wszystko to wkładamy do miseczki i dodajemy starty żółty ser. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Tak przygotowany farsz odstawiamy.Na płacie mięsa układamy grubo farszu i zawijamy jak rulonik, zwijając końce do środka. Jajka roztrzepujemy, na jeden talerz wsypujemy mąkę, na drugi natomiast bułkę tartą wymieszaną z sezamem. Przygotowane ruloniki z mięsa panierujemy: w mące, następnie w jajku a na samym końcu w bułce tartej z sezamem.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy ruloniki na małym ogniu do momentu zarumienienia.
Roladki doskonale smakują z gotowanymi ziemniakami i ulubionymi dodatkami: surówką, buraczkami lub startą marchewką.