Wykonanie

Składniki:1 podwójna
pierś z kurczaka12 marynowanych
pieczarek½ marynowanej
czerwonej papryki100 g
suszonych pomidorów w
oleju z
ziołami3 łyżki startego
żółtego serasól i
pieprzprzyprawa pikantna do
kurczakapapryka słodka mielona
bazylia suszona
oregano1 szklanka
maki1 szklanka
bułki tartej6 łyżek
sezamu3
jajaolej do smażeniaWykonanie:
Filet z kurczaka dokładnie, myjemy, osuszamy i dzielimy na mniejsze kawałki, powinno nam wyjść ok. 8 małych kawałków z podwójnego fileta. Następnie rozbijamy
mięso tłuczkiem owiniętym w folię. Łączymy ze sobą wszystkie
przyprawy, mieszamy, po czym posypujemy delikatnie
mięso z obu stron i odkładamy.W tym czasie
pieczarki odsączamy z zalewy i kroimy w małe kawałki.
Pomidory kroimy drobno.
Paprykę odsączamy i kroimy w drobną kostkę. Wszystko to wkładamy do miseczki i dodajemy starty
żółty ser. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Tak przygotowany farsz odstawiamy.Na płacie
mięsa układamy grubo farszu i zawijamy jak rulonik, zwijając końce do środka.
Jajka roztrzepujemy, na jeden talerz wsypujemy
mąkę, na drugi natomiast
bułkę tartą wymieszaną z
sezamem. Przygotowane ruloniki z
mięsa panierujemy: w
mące, następnie w
jajku a na samym końcu w
bułce tartej z
sezamem.

Na patelni rozgrzewamy
olej i smażymy ruloniki na małym ogniu do momentu zarumienienia.

Roladki doskonale smakują z gotowanymi
ziemniakami i ulubionymi dodatkami: surówką,
buraczkami lub startą
marchewką.