ßßß
Składniki:1 podwójny filet z kurczaka1 duża czerwona papryka2 jajka3 łyżki mąki ziemniaczanej400 g pieczarek1 duża cebula100 g żółtego sera (najlepiej słonego)3 łyżki masłaprzyprawy do smaku: sól, pieprz, papryka słodka mielona, przyprawa pikantna do kurczaka, Vegeta, suszona bazylia i oreganoolej do smażeniaWykonanie:Filet z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy a następnie kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Paprykę umyć, przepołowić i usunąć z niej gniazdo nasienne, po czym pokroić w kostkę. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pieczarki obieramy, kroimy w ćwiartki i odgotowujemy 15 minut. Odcedzamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę, podsmażamy, wsypujemy pieczarki i smażymy przez 5 minut, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą. Studzimy.Do miski wkładamy pokrojone mięso z kurczaka, wsypujemy paprykę, podsmażone pieczarki z cebulą i straty ser. Do tego dodajemy jajka, mąkę ziemniaczaną i przyprawy. Ilość ziół można sypać według upodobań. Wszystkie składniki ze sobą mieszamy aż do powstania jednolitej masy. Dłonie moczymy w wodzie i formułujemy nieduże kotlety.
Na patelni rozgrzewamy olej. Kotlety smażymy na małym ogniu aż do momentu zarumienienia. Najlepiej smakują z gotowanymi w całości ziemniakami i startą marchewką.