ßßß Cookit - przepis na risotto z czerwoną papryką i pieczarkami

risotto z czerwoną papryką i pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Taaa...historię o arborio opisałam we wcześniejszym poście, ale dlaczego w ogóle o nim wspomniałam?
A no bo Oldze obiecałam, że tak powiem;p Koleżanka blogerka zrobiła go całkiem niedawno, no i podłapałam temat, tylko dlatego, że napisała, że to wcale nie jest takie trudne...no i faktycznie, zdążyłam się z nim wyrobić podczas drzemki Młodej. Co akurat nie jest śmieszne, bo na risotto trzeba mieć troszkę czasu, cokolwiek by nie gadać, to mieszanie, podlewanie bulionem, itp...Kiedyś zrobiliśmy z Moim risotto z owocami morza...Naszym Rodzicom..........chyba im średnio smakowało;p Po tym jakoś temat risotto ucichł, ale nie dlatego, że to jakaś filozofia jest, tylko, że trzeba mieć tą chwilę, noo! A że ja słabo z czasem stoję, a jak już stoję, to zawsze jest jakiś inny plan, to tym razem postanowiłam się nie migać i zrobić.
Muszę się pochwalić, co rzadko robię (wow;p) ...ale serio, wyszedł przepyszny, kremowy jakby, wszystko dobrze doprawione, fajnie, fajnie....Przepis wzięłam z Kuchni Lidla, dodałam od siebie paprykę, bo czemu nie? Mam ich kilka w lodówce, to niech się nie marnują. A ta czerwona wyjątkowo jakaś taka słodka, soczysta była...bach bach i do gara!
Zastanawia mnie tylko konsystencja, bo moje wyszło dosyć wilgotne, a zrobiłam tak jak było napisane w przepisie, no ale może szklanka szklance nie równa????
Nie wiem, wiem, że było dobre;)
Przygotowanie: około 40 minut
Koszt: 17 zł
Składniki:
szklanka ryżu arborio
250 g pieczarek
1 średnia papryka czerwona
cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki masła
4 szklanki bulionu (kurczak, kaczka)
4 łyżki sera Dziugas
sól morska
pieprz cytrynowy
olej sojowy - 2 łyżki
bazylia świeża
Pieczarki oczyszczam, korję na plastry.
Cebulę, czosnek i paprykę siekam na drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewam olej - 1 łyżka- dodaję pieczarki, smażę na złoty kolor. Nie doprawiam!
Odstawiam na bok.
W garnku rozgrzewam olej, dorzucam cebulę i czosnek, czekam aż się zeszklą. Cały czas mieszam.
Wsypuję ryż, dokładnie mieszam, tak by olej oblepił ziarenka ryżu. Smażę ryż minutę, pamiętając o mieszaniu.
Dolewam bulion, ale nie cały na raz - stopniowo po jeden łyżce wazowej, czekając aż ryż go wchłonie i tak z każdą następną.
Ryż powinien gotować się 20 minut, pod koniec gotowania dorzucam paprykę - nie chcę żeby była za miękka, oczywiście pamiętam o pieczarkach, które również dorzucam, mieszam.
Zdejmuję risotto z płyty, dodaję starty ser, masło, posiekaną bazylię ( powinna być natka), doprawiam do smaku.
Źródło:http://olalallola.blogspot.com/2014/02/risotto-z-czerwona-papryka-i-pieczarkami.html