ßßß Cookit - przepis na Risotto paprykowe

Risotto paprykowe

nazwa

Wykonanie

Gdy nie mam pomysłu na obiad, lodówka świeci pustkami lub nie mam czasu na zbytnie siedzenie w kuchni, to robię risotto. Risotto paprykowe pomimo swojej niewątpliwej prostoty i skromnej ilości składników okazało się być chyba najlepszym jakie w życiu jadłam. Połączenie słodkiej papryki z ostrą papryczką chilli i maślany ryż to przysłowiowy strzał w dziesiątkę. Potrawa wyszła nadspodziewanie dobra. Proste i bardzo smaczne danie obiadowe. Polecam.
1 szklanka ryżu arborio
1 cebula, posiekana
1 papryczka chilli, drobno posiekana
2 czerwone papryki, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę
2 łyżki oleju
1 łyżka papryki w proszku
1 łyżeczka kurkumy
1/2 szklanki białego wina
900 ml rosołku
2 łyżki masła
40 g sera pecorino romano, startego, plus dodatkowo do podania
garstka liści bazylii
sól i pieprz do smaku
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i smażymy kilka minut, dodajemy papryczkę chilli i paprykę, smażymy dodatkowo kilka minut, dodajemy ryż oraz paprykę w proszku i kurkumę. Chwilę smażymy, mieszając, dolewamy wino i gotujemy, aż wino zostanie wchłonięte przez ryż, dodajemy około pół szklanki gorącego rosołku i na małym gazie gotujemy, do momentu wchłonięcia płynu przez ryż. Czynność powtarzamy, aż zużyjemy cały rosołek. Gdy ryż będzie już miękki dodajemy masło i starty ser, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy posypane liśćmi bazylii i z płatkami sera
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2014/07/risotto-paprykowe.html