Wykonanie
Gdy nie mam pomysłu na obiad, lodówka świeci pustkami lub nie mam czasu na zbytnie siedzenie w kuchni, to robię risotto. Risotto
paprykowe pomimo swojej niewątpliwej prostoty i skromnej ilości składników okazało się być chyba najlepszym jakie w życiu
jadłam. Połączenie
słodkiej papryki z
ostrą papryczką chilli i
maślany ryż to przysłowiowy strzał w dziesiątkę. Potrawa wyszła nadspodziewanie dobra. Proste i bardzo smaczne danie obiadowe. Polecam.

1 szklanka
ryżu arborio1
cebula, posiekana1
papryczka chilli, drobno posiekana2
czerwone papryki, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę2 łyżki
oleju1 łyżka
papryki w proszku1 łyżeczka
kurkumy1/2 szklanki
białego wina900 ml rosołku2 łyżki
masła40 g
sera pecorino romano, startego, plus dodatkowo do podaniagarstka liści
bazyliisól i
pieprz do smakuNa głębokiej patelni rozgrzewamy
olej, dodajemy
cebulę i smażymy kilka minut, dodajemy
papryczkę chilli i
paprykę, smażymy dodatkowo kilka minut, dodajemy
ryż oraz
paprykę w proszku i
kurkumę. Chwilę smażymy, mieszając, dolewamy
wino i gotujemy, aż
wino zostanie wchłonięte przez
ryż, dodajemy około pół szklanki gorącego rosołku i na małym gazie gotujemy, do momentu wchłonięcia płynu przez
ryż. Czynność powtarzamy, aż zużyjemy cały rosołek. Gdy
ryż będzie już miękki dodajemy
masło i
starty ser, mieszamy. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Podajemy posypane liśćmi
bazylii i z
płatkami sera