ßßß Cookit - przepis na Risotto z kabanosami

Risotto z kabanosami

nazwa

Wykonanie

Risotto potrafi zaskoczyć. To z pozoru bardzo prosta potrawa, składająca się z ryżu i jednego głównego składnika, paru przypraw a to wszystko gotowane w niewielkiej ilości rosołku, którym potrawa jest sukcesywnie podlewana. Czy po opisie można się spodziewać czegoś wielkiego? Jednak i tym razem risotto z kabanosami mile mnie zaskoczyło. Bo miała być potrawa z tzw resztek, które zalegały w lodówce a na talerzu otrzymałam bardzo smaczne, niemalże wykwintne danie. Aksamitny maślany ryż z aromatem kabanosów, pieczarek i ostrym dotknięciem papryczki scotch bonnet.
175 g ryżu arborio
2 pęta kabanosów, pokrojone w ukośne plastry
1 duża cebula, pokrojona w kostkę
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
1/2 papryczki scotch bonnet, bez gniazd nasiennych, drobno pokrojonej
2 pieczarki, pokrojone w kostkę
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
1 litr rosołku (może być z kostki)
ser grana padano (lub parmesan), do podania
pieprz do smaku
Olej rozgrzewamy na dużej patelni, dodajemy cebulę i smażymy do momentu, aż będzie miękka. Do cebuli dodajemy czosnek, papryczkę, pieczarki i kabanosy. Smażymy jeszcze kilka minut po czym dodajemy ryż. Mieszamy wszystko, aż ryż będzie dobrze obtoczony przez powstały sos. Dodajemy ok pół szklanki rosołku, mieszamy i gotujemy na niewielkim gazie. Czynność podlewania rosołkiem kontynuujemy, aż ryż będzie miękki a całość rosołku niemalże całkowicie wchłonięta. Do risotto dodajemy masło i podajemy natychmiast z wiórkami sera grana padano i świeżo zmielonym pieprzem.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2013/04/risotto-z-kabanosami.html