Wykonanie
Popularną Zebrę przełożyłam masą budyniową, całość dopełnia kwaskowata
konfitura i
polewa czekoladowa z dodatkiem
cytrynowego lukru; prosto i pysznie :)Zapraszam również do wypróbowania puszystej babki Zebry z oranżadą .



ciasto Zebra:2,5 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
oleju (użyłam rzepakowego)1 szklanka zimnej
wody5
jajek (wielkość M)1 i 1/3 szklanki
cukru2 kopiaste łyżki
cukru z
wanilią2 łyżeczki (z małymi górkami)
proszku do pieczeniadodatkowo:3 łyżki (z górkami) ciemnego
kakao3 łyżki (z górkami)
mąki pszennejmasa budyniowa:2 i 3/4 szklanki
mleka2 budynie
waniliowe lub
śmietankowe bez
cukru (takie po 40 gramów)0,5 szklanki
cukru1 kopiasta łyżeczka
cukru z
wanilią250 gramów miękkiego
masła lub
margaryny0,5 słoiczka kwaskowatej
konfitury lub
dżemu (polecam
wiśnię,
agrest lub
czarną porzeczkę)
polewa czekoladowa:100 gramów
masła lub
margaryny3/4 szklanki
cukru pudru2 łyżki
mleka2 kopiaste łyżeczki ciemnego
kakao1 łyżeczka
żelatyny + 50 ml ciepłej
wodylukier na kratkę:0,5 szklanki
cukru pudru2 łyżki
soku z cytrynyCałe
jaja ubić z
cukrem i
cukrem waniliowym na puszystą piankę.

Następnie dodać
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia, wlać
wodę i
olej, zmiksować wszystko na najwyższych obrotach.Masę podzielić na dwie równe części.

Do jednej dodać 3 łyżki
mąki pszennej, do drugiej 3 łyżki
kakao, zmiksować.


Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlewać naprzemiennie po dwie łyżki ciemnej i jasnej masy, postępować tak do wykończenia składników.


Piekarnik nagrzać do 180 stopni, włożyć ciasto piec około 55 minut, do suchego patyczka (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).Ciasto wystudzić, następnie przeciąć na dwa blaty, polecam metodę nitkową, o której piszę TUTAJ .P.S Wierzch ciasta wybrzusza się, więc najlepiej ściąć go również.

Spodni blat obficie smarujemy
konfiturą.

Teraz gotujemy
budyń.2 szklanki
mleka zagotowujemy z obydwoma
cukrami, w reszcie rozprowadzamy
budyń. Kiedy
mleko się zagotuje, wlewamy mieszankę i zagotowujemy około 2 minut intensywnie mieszając.
Budyń schładzamy.
Masło ucieramy na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy je do ostudzonego budyniu i ucieramy do połączenia.Krem budyniowy wykładamy równomiernie na posmarowany
konfiturą blat i wyrównujemy powierzchnię. Następnie przykrywamy drugim blatem i lekko dociskamy. Ciasto wkładamy do lodówki do stężenia kremu.Na koniec przygotowujemy
polewę czekoladową.
Żelatynę rozprowadzamy w zimnej wodzie.Do rondelka wrzucamy
masło, wsypujemy
cukier puder,
kakao, wlewamy
mleko, podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia składników (nie zagotowujemy). Następnie wyłączamy gaz, dodajemy
żelatynę i mieszamy dokładnie, do rozpuszczenia tej ostatniej.Polewę schładzamy do temperatury pokojowej i rozprowadzamy po wierzchu ciasta.Schładzamy w lodówce.
Cukier puder dokładnie mieszamy z
sokiem z cytryny.Dekorujemy ciasto esami floresami lub formujemy krateczkę, ponownie schładzamy w lodówce.