Wykonanie
Tort ten powstał kiedy moja córeczka Ola skończyła 2 lata. Miało to miejsce rok temu. Była to moja pierwsza próba pracy z lukrem plastycznym. Muszę się przyznać, że nie wyszło idealnie, bo nie sądziłam, że
lukier tak szybko wysycha, ale postanowiłam przedstawić moją pierwszą pracę. Dziś mam większe doświadczenie z tym "materiałem", więc w niedalekiej przyszłości podzielę się moimi pomysłami.
Biszkopt: (na okrągłą formę średnicy 21-22 cm)4
jajkaniepełna szklanka
cukruniepełna szklanka
mąki pszennej1 plaska łyżeczka
proszku do pieczeniaJajka ubijamy z
cukrem na wysokich obrotach, aż
cukier się rozpuści.
Mąkę przesiewamy i mieszamy z
proszkiem do pieczenia. Kiedy
jajka z
cukrem ubiją się, zmniejszamy obroty malaksera do minimum i stopniowo dodajemy
mąkę z proszkiem. Pieczemy w temp. 170 st.C ok. 35-40 minut (patyczkiem sprawdzamy, czy ciasto jest upieczone)
Biszkopt dzielimy na 3 blaty. Każdy nasączamy schłodzonym ponczem (3/4 szkl.
wody zagotowujemy z
cukrem i dodajemy sok z połowy
cytryny.Mieszamy, aż
cukier się rozpuści. Studzimy)Krem budyniowy
śmietankowySkładniki:2 budynie
śmietankowe4 łyżki
cukru (jeśli
budyń jest bez dodatku
cukru)750 ml
mleka200 gram miękkiego
masła1/4 szklanki
cukru pudru500 ml
mleka zagotowujemy z 4 łyżkami
cukru. W 250 ml
mleka rozrabiamy budynie. Kiedy
mleko zacznie wrzeć, odstawiamy garnek na bok i wlewamy rozrobiony
budyń. Mieszamy na jednolitą masę i podgrzewamy ponownie
budyń. Cały czas mieszamy energicznie, aby nie przypalić. Kiedy masa się zagotuje odstawiamy na bok do przestudzenia.
Masło ucieramy z
cukrem pudrem na puszysta masę. Kiedy
budyń ostygnie, stopniowo dodajemy go do
masła i dalej miksujemy. Ważne, aby krem był jednolity.Rada: jeśli zrobią się grudki można dodać 2 łyżki
mleka i zamieszać.
Lukier plastycznySłuży do ozdobienia
tortu. Do zabarwienia używamy
barwników spożywczych (w proszku lub w formie żelu)Składniki:800 gram
cukru pudru (dodajemy stopniowo, ponieważ może wystarczyć mniejsza ilość)3 łyżeczki glukozy3 łyżeczki
żelatyny50 ml gorącej
wodyDo szklaneczki wlewamy gorącą
wodę. Dodajemy do niej
żelatynę - mieszamy dokładnie, aż się rozpuści. Następnie dodajemy glukozę i też mieszamy. Na blacie wysypujemy
cukier puder (ok. połowy porcji). Wlewamy zawartość ze szklaneczki i zagniatamy, podsypując
cukrem pudrem. Gotową masę można barwić.Ważne: kiedy mamy już wyrobioną masę trzeba pamiętać, aby zawinąć w folię spożywczą, ponieważ szybko wysycha.