Wykonanie

Jeśli znudziły Was karnawałowe
faworki i pączusie, polecam sprawdzone ciemne pyszne ciasto z puszystym kremem i
wiśniami z domowych
przetworów. Murzynek jest obłędny w smaku, dlatego uhonorowałam go nazwą królewski, bo w pełni sobie na to zasługuje. Dodam jeszcze, że ciasto bardzo łatwe, bez użycia robota, który jednak przyda się do przygotowania kremu.Składniki na ciasto

2,5 szklanki
mąki pszennej (może być tortowa)4 duże
jaja0,5 szklanki
mleka2 łyżki
masła lub
margaryny (100 gram)skromne 3/4 szklanki
cukru2 łyżki z brzuszkiem
kakao2 łyżeczki
proszku do pieczeniapół szklanki
oleju (wystarczy 1/3 szklanki)szczypta
soliwiśnie z
konfitury,
dżemu lub kompotukrem budyniowy według przepisuPrzygotowanieZobacz przepis na filmie1. Do rondla z
masłem dodaję
cukier,
mleko,
olej,
sól i wstawiam na niewielki płomień. Nie podgrzewam długo, tylko do rozpuszczenia
cukru. Zestawiam z ognia i nawet jesli nie rozpuściło się do końca
masło, stopnieje w ciepłym płynie.2. Mieszam
kakao,
proszek do pieczenia i
mąkę na sucho.3. Dodaję do ciepłej masy tłuszczowej całe
jaja i rózgą bełtam całość do jednolitej konsystencji.4. Wlewam płynne składniki do suchych. Wszystko mieszam łyżką tylko do połączenia i gładkiej masy.5. Wlewam na formę (wymiary około 30 cm x 20 cm, spód wyłożony papierem, posmarowane boki). Mniej więcej wyrównuję i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (wystarczy 175 stopni C), środkowa półka, grzałka góra-dół, bez termoobiegu, na około 30 minut. Na 10 minut przed końcem warto zajrzeć, sprawdzić patyczkiem i w razie potrzeby zmniejszyć temperaturę, czy też ciasto wcześniej wyjąć, żeby go nie przesuszać i nie przypalać.6. Ciepłe ciasto uwalniam z formy i papieru. Odstawiam do wystudzenia.7. Ciasto kroję na dwa płaty. Jeśli przy dotknięciu wydaję się Wam, że ciasto jest nieco suche można go nasączyć na przykład kompotem
wiśniowym z dodatkiem
alkoholu. Moje ciasto wyszło dosyć wilgotne i pulchne, bo właściwie, sądząc po składnikach (
mleko,
masło) takie powinno być.8. Wykładam 2/3 kremu budyniowego na spodni płat ciasta. Na krem wykładam
wiśnie z
dżemu domowej roboty, który w składzie ma właściwie same
owoce. Smak kwaskowo-słodziutkich
wiśni z budyniowym kremem to prawdziwa rozkosz na
języku.

9. Przykrywam
wiśnie drugim płatem ciasta.


Wierzch smaruję pozostałym kremem i posypuję tartą
czekoladą. Można zrobić
polewę czekoladową. Wstawiam do lodówki przynajmniej na godzinę, żeby krem stężał i całość idealnie się kroiła. Murzynek z kremem budyniowym i
wiśniami zawsze się sprawdzi, idealny na każdą okazję. Gorąco polecam. Smacznego!!!Dziękuję za wszystkie serdeczności, polubienia i ciepłe komentarze.Pozdrawiam Weronika