ßßß
2,5 szklanki mąki pszennej (może być tortowa)4 duże jaja0,5 szklanki mleka2 łyżki masła lub margaryny (100 gram)skromne 3/4 szklanki cukru2 łyżki z brzuszkiem kakao2 łyżeczki proszku do pieczeniapół szklanki oleju (wystarczy 1/3 szklanki)szczypta soliwiśnie z konfitury, dżemu lub kompotukrem budyniowy według przepisuPrzygotowanieZobacz przepis na filmie1. Do rondla z masłem dodaję cukier, mleko, olej, sól i wstawiam na niewielki płomień. Nie podgrzewam długo, tylko do rozpuszczenia cukru. Zestawiam z ognia i nawet jesli nie rozpuściło się do końca masło, stopnieje w ciepłym płynie.2. Mieszam kakao, proszek do pieczenia i mąkę na sucho.3. Dodaję do ciepłej masy tłuszczowej całe jaja i rózgą bełtam całość do jednolitej konsystencji.4. Wlewam płynne składniki do suchych. Wszystko mieszam łyżką tylko do połączenia i gładkiej masy.5. Wlewam na formę (wymiary około 30 cm x 20 cm, spód wyłożony papierem, posmarowane boki). Mniej więcej wyrównuję i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (wystarczy 175 stopni C), środkowa półka, grzałka góra-dół, bez termoobiegu, na około 30 minut. Na 10 minut przed końcem warto zajrzeć, sprawdzić patyczkiem i w razie potrzeby zmniejszyć temperaturę, czy też ciasto wcześniej wyjąć, żeby go nie przesuszać i nie przypalać.6. Ciepłe ciasto uwalniam z formy i papieru. Odstawiam do wystudzenia.7. Ciasto kroję na dwa płaty. Jeśli przy dotknięciu wydaję się Wam, że ciasto jest nieco suche można go nasączyć na przykład kompotem wiśniowym z dodatkiem alkoholu. Moje ciasto wyszło dosyć wilgotne i pulchne, bo właściwie, sądząc po składnikach (mleko, masło) takie powinno być.8. Wykładam 2/3 kremu budyniowego na spodni płat ciasta. Na krem wykładam wiśnie z dżemu domowej roboty, który w składzie ma właściwie same owoce. Smak kwaskowo-słodziutkich wiśni z budyniowym kremem to prawdziwa rozkosz na języku.
9. Przykrywam wiśnie drugim płatem ciasta.
Wierzch smaruję pozostałym kremem i posypuję tartą czekoladą. Można zrobić polewę czekoladową. Wstawiam do lodówki przynajmniej na godzinę, żeby krem stężał i całość idealnie się kroiła. Murzynek z kremem budyniowym i wiśniami zawsze się sprawdzi, idealny na każdą okazję. Gorąco polecam. Smacznego!!!Dziękuję za wszystkie serdeczności, polubienia i ciepłe komentarze.Pozdrawiam Weronika