Wykonanie
Jedna z naszych ulubionych :). Bardzo sycąca, ale przy tej grubości serowej pierzyny to chyba nie dziwi :) Proporcje na pizzę o średnicy 40 cm.



ciasto:1,5 szklanki
mąki pszennej (fajnie jest pomieszać z pełnoziarnistą, np 1 szklanka pszennej i 0,5 pełnoziarnistej itd)1 łyżeczka (z małą góreczką) suchych
drożdży (polecam z Dr. Oetkera, nigdy mnie nie zawiodły)0,5 łyżeczki
soli0 , 5 łyżeczki mieszanki do pizzy (polecam z Kotanyi)0,5 szklanki
wody w temp ciała (plus ewentualnie 2 łyżki)1,5 łyżki
oliwy z oliwekfarsz:400 gramów
filetów z kurczaka (do pizzy lubię
polędwiczki, są tańsze i szybciej się je kroi na kawałki)
przyprawa do kurczaka lub mieszanka Donner Kebab (super jest z Kotayi)1 mała
cebula (opcjonalnie)około 150 gramów
świeżego szpinaku baby2 ząbki
czosnkusól, czarny zmielony
pieprzsos pomidorowy (wersja ekspresowo - zimowa):1 kopiasta łyżka
koncentratu pomidorowego3 - 4 łyżki pikantnego
ketchupu0,5 łyżeczki
papryki słodkiej lub ostrej0,5 łyżeczki
przyprawy do pizzywarstwa
serów:50 gramów drobno startego
parmezanu (można użyć również
grana padano)100 gramów gorgonzoli (fajna i niedroga jest w Biedronce)150 gramów
mozzarelli do zapiekanek (również do zakupu w B)
Mąkę przesiać z
solą,
przyprawą do pizzy i
drożdżami, wlać
oliwę i dodać
wodę, zagnieść elastyczne ciasto (jeśli się lepi za bardzo, dodać 1 łyżkę
mąki, jeśli nie zebrało całej
mąki dodać 1 łyżkę
wody).Okrągłą foremkę do pizzy o średnicy około 35 - 40 cm wysmarować
oliwą, dno wylepić
ciastem rozciągając je palcami, róbmy to z "czuciem" by nie zrobić dziurek.Foremkę przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 25 - 30 minut (ciasto ma lekko "spuchnąć").W tym czasie zabieramy się za farsz.
Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzany
olej, posypujemy obficie
przyprawą, smażymy razem z posiekaną
cebulką (opcjonalnie) na lekko złoty kolor, pod koniec do
mięsa dodajemy około 4 łyżki gorącej
wody, smażymy krótko do jej wyparowania (dodatek
wody sprawi, że
kurczak będzie bardziej soczysty).
Mięso odkładamy na talerzyk do ostygnięcia.Składniki sosu mieszamy w miseczce i odstawiamy "do przegryzienia się".
Szpinak myjemy, osączamy, urywamy ogonki, rwiemy na mniejsze kawałki. W rondlu rozgrzewamy
olej lub klarowane
masło, wrzucamy przeciśnięty przez praskę
czosnek, smażymy około minuty (nie dłużej, gdyż może stać się gorzki), następnie wrzucamy rozdrobnione listki, smażymy krótko, około 5 minut, do zmięknięcia i wytracenia wilgoci.

Następnie lekko solimy i dodajemy
pieprz, odkładamy do miseczki do ostudzenia.W tym czasie ciasto jest już podrośnięte, więc smarujemy je przygotowanym sosem.
Potem wykładamy
szpinak, rozprowadzamy go po całości powierzchni,
potem wykładamy
kurczaka, posypujemy dość obficie
przyprawą do pizzy.

Piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni, wkładamy pizzę (jeszcze bez
sera) podpiekamy ją przez około 8 minut.W tym czasie gorgonzolę kroimy na plasterki.Po upływie wyżej wymienionego czasu wysuwamy pizzę z piekarnika, posypujemy ją
serami, zapiekamy jeszcze przez około 15 minut i gotowe.

W ten sposób przygotowana pizza ma przypieczone, lekko chrupiące przy brzegach ciasto, a nie zalatujące surowizną pośrodku jak się już spotkałam w paru pizzeriach,
ser jest w postaci półpłynnej. Jeśli lubicie przypieczony
ser, pizzę wykonujemy w standardowy sposób czyli
ser pieczemy od początku.To by było na tyle :)