ßßß
Składniki:10-12 kawałków kurczaka (najlepiej pałki )pół kostki masła+ kilka łyżek oleju2 małe cebuleszklanka wody4 łyżki koncentratu pomidorowego3/4 szklanki ketchupu1 łyżeczka octu2 łyżeczki cukrułyżeczka słodkiej papryki w proszkułyżeczka pieprzuprzyprawa do kurczakasólUdka obtoczyć w przyprawie do kurczaka i obsmażyć je na rozgrzanym maśle z olejem. Przełożyć udka do wysmarowanego naczynia żaroodpornego. Na pozostałym po smażeniu udek tłuszczu podsmażyć cebulę, następnie dodać koncentrat, ketchup, wodę, ocet, cukier oraz paprykę, pieprz i sól. (Można sypnąć po połowie porcji a resztę dodać pod koniec, jeśli sos okaże się niezbyt ostry). Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 5-8 min. aż sos trochę zgęstnieje. Gorącym sosem zalać udka i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec pod przykryciem ok. 1 godzinę, następnie odkryć i piec jeszcze ok. 20 min. Najlepiej smakują z ryżem.Smacznego:)