ßßß
10 pałek z kurczakamarynata:1/3 słoiczka powideł śliwkowych0,5 szklanki ketchupu pikantnego (do całości dopełniamy 1 łyżką koncentratu pomidorowego)1 duża cebula0,5 szklanki wody1 łyżeczka octu1 łyżka cukru6 - 8 sztuk śliwek suszonych1 łyżeczka słodkiej papryki (dałam pół na pół z ostrą)sólprzepis z tej strony z moimi zmianamiKurczaka oprószamy solą, odstawiamy na 60 minut do lodówki. Cebulę kroimy drobno, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, schładzamy.Składniki marynaty mieszamy ze sobą, dodajemy podsmażoną, schłodzoną cebulę.Kurczaka wkładamy do rękawa do pieczenia, zalewamy go marynatą, wrzucamy również śliwki, poruszamy rękawem tak, by marynata równomiernie pokryła mięso, wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.Po tym czasie zamykamy rękaw, układamy go w naczyniu żaroodpornym, pieczemy około 60 minut w temperaturze 200 stopni. Po 40 minutach pieczenia rozcinamy z góry folię, rozchylamy ją i pieczemy jeszcze 20 minut.