Wykonanie
Delikatne
mięsko w przepysznym i dość pikantnym sosie.Podałam je z
ryżem na sypko i
ogórkami kiszonymi z
chili .

2 duże
filety z kurczaka ( około 600 gramów)2 małe lub 1 duża
cebulasos:2 szklanki
wody4 łyżki pikantnego
ketchupu2 łyżki
miodu0,5 łyżki
soku z cytryny1/3 - 1/2 łyżeczki
ostrej papryki lub
pieprzu cayenne2 łyżki
sosu sojowego ciemnegododatkowo:1 strąk
czerwonej papryki5 - 6 krążków
ananasa z puszki1 łyżka
mąki ziemniaczanej + 1/3 szklanki zimnej
wodyMięsko pokroić w kostkę,
cebule w piórka.W rondlu na
oleju podsmażyć wstępnie
mięsko, dodać pokrojoną w paseczki
paprykę, pokrojonego na kawałki
ananasa,
cebulę, smażyć do zeszklenia tej ostatniej.W kubeczku wymieszać
wodę z
ketchupem,
sosem sojowym,
miodem,
sokiem z cytryny,
papryką ostrą, wlać do
mięsa, dusić na małym ogniu około 10 minut.
Mąkę wymieszać z
wodą, wlać do sosu, zagotować mieszając, na koniec ewentualnie doprawić.
