Wykonanie
Naszła mnie dziś wielka ochota na coś chińskiego. Mąż podpowiedział: "Może stir fry Ogińskiego?" To był strzał w dziesiątkę! Robi się to danie szybko, co jest ważne, kiedy człowiek wraca głodny z pracy. Wspaniały domowy "Chińczyk" :)100 g
makaronu z zupek chińskich lub
makaronu Miepojedyncza
pierś kurczaka5-6
pieczarekśrednia
cebulapół
czerwonej paprykigarść
kapusty pekińskiej5 łyżek
ostrego ketchupułyżka ciemnego
sosu sojowegosok z jednego plasterka
cytryny2 łyżeczki
mioduNajpierw przygotowałam wszystkie składniki:- zagotowałam
wodę na
makaron,- cienko (!) pokroiłam: pierś w paseczki,
pieczarki w plasterki,
paprykę w paseczki,
cebulę w piórka,
kapustę na około centymetrowe paski- w kubeczku wymieszałam
ketchup,
sos sojowy,
sok z cytryny i
miód.Do gorącej
wody włożyłam niepołamany
makaron i zostawiłam pod przykryciem. Na gorący
olej wrzuciłam
kurczaka i smażyłam przez 2 minuty. Po tym czasie dodałam warzywne składniki i smażyłam na dużym ogniu przez 2 minuty, cały czas mieszając. Po tym czasie odcedziłam
makaron, dodałam do warzyw, wlałam sos i ciągle smażąc, wymieszałam. Gotowe.