ßßß Cookit - przepis na Stir fry Piotrka Ogińskiego

Stir fry Piotrka Ogińskiego

nazwa

Wykonanie

Naszła mnie dziś wielka ochota na coś chińskiego. Mąż podpowiedział: "Może stir fry Ogińskiego?" To był strzał w dziesiątkę! Robi się to danie szybko, co jest ważne, kiedy człowiek wraca głodny z pracy. Wspaniały domowy "Chińczyk" :)
100 g makaronu z zupek chińskich lub makaronu Mie
pojedyncza pierś kurczaka
5-6 pieczarek
średnia cebula
pół czerwonej papryki
garść kapusty pekińskiej
5 łyżek ostrego ketchupu
łyżka ciemnego sosu sojowego
sok z jednego plasterka cytryny
2 łyżeczki miodu
Najpierw przygotowałam wszystkie składniki:
- zagotowałam wodę na makaron,
- cienko (!) pokroiłam: pierś w paseczki, pieczarki w plasterki, paprykę w paseczki, cebulę w piórka, kapustę na około centymetrowe paski
- w kubeczku wymieszałam ketchup, sos sojowy, sok z cytryny i miód.
Do gorącej wody włożyłam niepołamany makaron i zostawiłam pod przykryciem. Na gorący olej wrzuciłam kurczaka i smażyłam przez 2 minuty. Po tym czasie dodałam warzywne składniki i smażyłam na dużym ogniu przez 2 minuty, cały czas mieszając. Po tym czasie odcedziłam makaron, dodałam do warzyw, wlałam sos i ciągle smażąc, wymieszałam. Gotowe.
Źródło:http://qulinarny.blogspot.com/2017/11/stir-fry-piotrka-oginskiego.html