ßßß
Składniki:- 2 filety z kurczaka,- 2 cebule,- 1 łyżka masła,- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,- 1/2 łyżeczki ostrej papryki,- szczypta pieprzu cayenne,- 1 puszka pomidorów lub 4 duże pomidory,- 1 czerwona papryka (dodałam od siebie),- 1 łyżka pikantnego ketchupu,- 1 szklanka wody,- sól i pieprz do smaku,- 1 łyżka mąki.Sposób wykonania:Kurczaka myjemy i kroimy na większe kawałki. W misce mieszamy wszystkie przyprawy i obtaczamy w nich mięso. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy cebulę pokrojoną w półplasterki i odkładamy ją do garnka. Dokładamy tłuszcz na patelnię, mocno podgrzewamy i wrzucamy mięso. Obsmażamy je z każdej strony, po czym dodajemy do cebuli. Całość zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. W połowie duszenia mięso łączymy z pokrojoną w dłuższe paski paprykę. Na koniec dodajemy pomidory wraz z zalewą (jeśli nie z puszki, to sparzamy, obieramy za skórki i kroimy na kawałki) oraz ketchup. Podgrzewamy przez około 10 minut i ewentualnie doprawiamy. Sos zagęszczamy mąką rozprowadzoną w odrobinie zimnej wody.Gulasz podajemy z chlebkiem, ziemniakami lub pyzami (dla niektórych pampuchy - bułki na parze bez nadzienia, bo już w nazwami regionalnymi się pogubiłam).