Wykonanie
Danie błyskawiczne do przygotowania, połączenie
papryki i świeżych
pomidorów jest dla mnie związkiem idealnym :))
3
filety z kurczaka2 duże
pomidory2 strąki
czerwonej papryki2 ząbki
czosnku1
cebulasól,
pieprz,
ostra papryka2 łyżeczki mąki+ 1/3 szklanki zimnej
wody do zagęszczenia sosu2 łyżki
śmietany kwaśnej 18%
Kurczaka kroimy w większą kostkę, podsmażamy razem z
cebulką i pokrojonym na plasterki
czosnkiem na
oleju, dodajemy sparzone i przetarte
pomidorki, pokrojoną w paseczki
paprykę,
przyprawy i dusimy na małym ogniu przez 10 - 15 minut, jeśli trzeba, możemy podlać odrobinką
wody (ja lubię sos, więc dolałam jeszcze 3/4 szklanki), kiedy
mięsko będzie już miękkie wyjmujemy je na talerz, do sosu dodajemy
wodę z
mąką, doprawiamy i zagotowujemy, dodajemy
mięsko, zagotowujemy. Wyłączamy gaz i po chwili dodajemy
śmietanę.
A oto
pomidorki wyhodowane przez moją Mamę :)), jeden waży zdrowo ponad 0,5 kg :))