Wykonanie
Składniki:(na 4 porcje)- 4 duże
piersi z kurczaka , przekrojone na pół (8 części)- 5/6 średnich
pomidorów- 2 duże
cebule- 4 ząbki
czosnku- 2 łyżki
śmietany-
sól,
majeranek,
oregano,
papryka ostraSposób przygotowania:1.Kawałki piersi delikatnie solimy i smażymy na patelni. Przekładamy na talerz i zostawiamy.2.
Pomidory w misce zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na parę minut. W tym czasie obieramy
cebulę i kroimy w piórka.
Czosnek kroimy na najmniejsze części jak się da. Wylewamy wrzątek z
pomidorów i delikatnie je obieramy. I kroimy wszystkie w kostkę.
3.Smażymy
cebulę na małej ilości
oleju , do złotego koloru. Dodajemy
czosnek i
pomidory. Mieszamy na małym ogniu. Nie przykrywamy sosu przykrywką, po to aby
woda mogła wyparowywać. W małej ilości
wody rozrobić dwie łyżki
śmietany i dodać do
pomidorów. Następnie przyprawić do pożądanego smaku (dużo
majeranku i
oregano).4.Kawałki piersi wkładamy do sosu , by się delikatnie zabarwiły i ogrzały.5.Polecam podawać z
ziemniakami dodając do nich łyżkę
masła i
śmietany ;)SMACZNEGO !!!Pozdrawiam ;)