Wykonanie
Uwielbiam domowe wyroby, pasztety,
wędliny i pieczenie, tylko nie zawsze czas pozwala mi je przygotować. Dzisiaj podam przepis na roladę drobiową w galarecie. Smaczna, delikatna, idealna na kanapki lub do podjadania. Przygotowuje się ją bardzo szybko, gotowałam roladę w butelce plastikowej ale bobrze sprawdzają się również słoiki. Polecam.
SKŁADNIKI :1 duża
pierś z kurczaka2 udka pozbawione skór i kości1/2
papryki czerwonej pokrojonej w kostkę1/2 puszki
groszku1 łyżeczka
soli1/2 łyżeczki
pieprzu1 łyżeczka suszonego
czosnkuostra papryka w proszku do smaku4 łyżki
żelatyny1 szklanka
wodyPRZYGOTOWANIE :
Mięso kroimy w kostkę, przekładamy do miski, doprawiamy do smaku, dodajemy
paprykę,
groszek i wlewamy
wodę oraz wsypujemy
żelatynę. Wszystko dokładnie mieszamy.Do wcześniej przygotowanych dwóch butelek plastikowych, o pojemności 1 , 5 litra, uciętych na 3/4 wysokości, wkładamy woreczki, napychamy farsz zostawiając około 10 centymetrów od końca( musi być miejsce na
galaretkę). Woreczki zawiązujemy pozostawiając duży luz w butelce ponieważ butelka podczas gotowania się skurczy. Jeżeli chcemy mogą to być 2 słoiczki 0,5 l jednak ciężko będzie wyciągnąć konserwę ze środka.Do wysokiego garnka wlewamy
wodę, wkładamy butelki na stojąco i gotujemy na małym ogniu 1 godzinę. Następnie butelki wyjmujemy, studzimy i zimne wkładamy do lodówki do stężenia. Po kilku godzinach butelkę przecinamy, wyjmujemy roladę ciągnąc za woreczek który zdejmujemy.
Wędlinę kroimy na grubsze plastry, podajemy z
pieczywem. Smacznego.