ßßß Cookit - przepis na Drobiowa szynka z szynkowaru

Drobiowa szynka z szynkowaru

nazwa

Wykonanie

Drobiowa wędlina zdecydowanie jest moją ulubioną a ta przygotowana w domu bije na głowę sklepowe propozycje. Ta z szynkowaru jest soczysta, krucha i mięciutka. Intensywnie nabiera smaku dodanych przypraw, dlatego nie należy z nimi przesadzać. Przepis mogłam zrealizować dzięki Pani Halinie, która przekazała mi szynkowar świetnej jakości. Można go kupić tutaj: http://www.szynkowar-stal-nierdzewna.pl/ .
około 1kg filetów z kurczaka
125ml wody
1 łyżeczka cukru pudru
1/4 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki czosnku
2 łyżeczki soli peklującej
2 łyżeczki żelatyny spożywczej
1. Filety kroimy na kawałki około 5 cm. Każdy kawałek delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Posypujemy pieprzem i czosnkiem. Do wody dodajemy cukier puder i sól peklującą. Roztworem zalewamy przygotowane mięso. Mieszamy je ugniatając przez około 5 minut, aż mięso wchłonie wodę i będzie klejące. Wstawiamy do lodówki na 24h.
2. Po upływie 24h mięso posypujemy żelatyną i dokładnie mieszamy. Do szynkowara wkładamy woreczek foliowy (dzięki temu szynkę łatwiej później wyjąć) a następnie mięso, dokładnie je upychając by nie było wolnych przestrzeni (ja pomagam sobie wysoką, wąską szklanką, wrzucam po kilka kawałków, ugniatam i tak do wyczerpania składników). Na koniec stukamy szynkowarem np. o deskę do krojenia by jeszcze dokładniej ubić mięso.
3. Po upływie kolejnych 24h szynkowar wstawiamy do garnka z wodą (ilość wody - ponad poziom mięsa). Wodę podgrzewamy do temperatury 80 stopni i utrzymujemy ją przez 2h, kiedy szynka będzie się parzyć. Po tym czasie szynkowar wstawiamy do zimnej wody a kiedy ostygnie, do lodówki. Szynkę możemy jeść kiedy całkowicie ostygnie.
Strona internetowa, na której można kupić szynkowar: http://www.szynkowar-stal-nierdzewna.pl
Źródło:http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/09/drobiowa-szynka-z-szynkowaru.html