ßßß
2 duże filety z kurczakaulubiona przyprawa do kurczaka2 zmiażdżone ząbki czosnku (opcjonalnie)panierka:5 kopiastych łyżek majonezu7 łyżek mlekaniepełna szklanka mąki pszennej (od całej odjąć 1 łyzkę)3 jajasłodka lub ostra papryka wg upodobańFilety pokroić na 1 cm kosteczkę, wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem (opcjonalnie), obsypać przyprawą, wymieszać, odstawić na minimum 15 minut.Jaja rozkłócić z mlekiem, majonezem, dodać mąkę, paprykę (opcjonalnie), zmiksować wszystko na gładką masę (ciasto ma być gęstości śmietany).Do ciasta wrzucić mięso, wymieszać.Smażyć niewielkie kotleciki na rozgrzanym tłuszczu, odsączać z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać np z ziemniaczkami i surówką lub surówką i ryżem.