Wykonanie
Składniki na panierkę:0,5 kg
piersi z kurczaka1,5 szklanki
mąki pszennej¾ szklanki
mleka¾ łyżeczki
curry¾ łyżeczki
ostrej papryki w proszku2
jajkamąka pszenna do panierki
płatki kukurydzianesól,
pieprzWykonanie:
Pierś z kurczaka pokroić w paski o długości mniej więcej 3 cm, posolić i popieprzyć. Wymieszać i odstawić na ok. 20 minut do lodówki. Z
mąki,
jajek,
mleka przygotować gęste ciasto naleśnikowe. Doprawić do smaku
curry,
papryką w proszku,
solą i
pieprzem.
Płatki kukurydziane włożyć do woreczka i dokładnie je rozkruszyć. Do miski przesypać
płatki, dodać
mąkę, tak, aby dominowały
płatki. Kawałki
kurczaka obtoczyć w cieście, a następnie w panierce. Obtoczonego
kurczaka położyć na wyłożonej papierem do pieczenia kratkę z piekarnika i pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni.Składniki na dip
czosnkowy:2 łyżki
majonezumały
jogurt naturalny4 ząbki
czosnkusól,
pieprzMajonez wymieszać z
jogurtem.
Czosnek posiekać. Połączyć zresztą. Posolić i popieprzyć do smaku.Smacznego!Jeśli przygotowałeś danie z wykorzystaniem moich przepisów to zdjęcie prześlij na maila
[email protected] . Umieszczę je na blogu pod przepisem.