ßßß
0,5 kg mielonej łopatki lub szynki1 jajo1 namoczona w mleku i odciśnięta kajzerka1 łyżka maggidrobno poszatkowana średnia cebulałyżeczka mielonej słodkiej papryki (można dać pół na pół z ostrą)pieprz czarny, sólsos:puszka pomidorów w zalewie lub 2 łyżki koncentratu1,5 strąka czerwonej papryki1 duża cebula0,5 szklanki mleka + 1,5 łyżki mąki pszennej2/3 szklanki bulionu z kostki lub woda z 0,5 łyżeczki vegetypieprz, sól0,5 łyżeczki słodkiej lub ostrej paprykiMięso wymieszać z jajem, odciśniętą bułeczką, startą na grubych oczkach cebulą, przyprawami, uformować w prostokątne kotleciki, obtoczyć w mące, usmażyć na oleju na złoto.
W rondlu podsmażyć poszatkowaną cebulę z pokrojoną w kosteczkę papryką, smażyć do zeszklenia cebuli.
Następnie dodać pomidory w puszce, dusić do mocnego zredukowania sosu, bez przykrycia, około 10 minut. Jeśli dodajemy koncentrat, dolewamy 0,5 - 3/4 szklanki wody, dodajemy przyprawy i dusimy wszystko też przez około 10 minut.1,5 łyżki mąki rozprowadzamy dokładnie w mleku, dolewamy do sosu, podgrzewamy wszystko na średnim ogniu, mieszając do zgęstnienia, następnie dodajemy bulion(lub wodę z Vegetą), doprawiamy i gotowe.Sosem polewamy nasze frykadelki. Danie podałam z kluskami kładzionymi i surówką z pora.