Wykonanie
Pyszny i niedrogi obiadek, który możemy podać w wersji ostrej lub łagodnej, wszystko zależy od naszych upodobań :)

0,5 kg mielonej
łopatki lub
szynki1
jajo1 namoczona w
mleku i odciśnięta
kajzerka1 łyżka
maggidrobno poszatkowana średnia
cebulałyżeczka mielonej
słodkiej papryki (można dać pół na pół z ostrą)
pieprz czarny,
sólsos:puszka
pomidorów w zalewie lub 2 łyżki koncentratu1,5 strąka
czerwonej papryki1 duża
cebula0,5 szklanki
mleka + 1,5 łyżki
mąki pszennej2/3 szklanki
bulionu z kostki lub
woda z 0,5 łyżeczki
vegetypieprz,
sól0,5 łyżeczki słodkiej lub
ostrej paprykiMięso wymieszać z
jajem, odciśniętą bułeczką, startą na grubych oczkach
cebulą,
przyprawami, uformować w prostokątne kotleciki, obtoczyć w
mące, usmażyć na
oleju na złoto.

W rondlu podsmażyć poszatkowaną
cebulę z pokrojoną w kosteczkę
papryką, smażyć do zeszklenia
cebuli.

Następnie dodać
pomidory w puszce, dusić do mocnego zredukowania sosu, bez przykrycia, około 10 minut. Jeśli dodajemy koncentrat, dolewamy 0,5 - 3/4 szklanki
wody, dodajemy
przyprawy i dusimy wszystko też przez około 10 minut.1,5 łyżki
mąki rozprowadzamy dokładnie w
mleku, dolewamy do sosu, podgrzewamy wszystko na średnim ogniu, mieszając do zgęstnienia, następnie dodajemy
bulion(lub
wodę z
Vegetą), doprawiamy i gotowe.Sosem polewamy nasze frykadelki. Danie podałam z kluskami kładzionymi i surówką z
pora.
