Wykonanie
0,5 kg mielonej
łopatki lub
szynki1
jajo1 namoczona w
mleku i odciśnięta
kajzerka1 łyżka
maggidrobno poszatkowana średnia
cebulałyżeczka mielonej
słodkiej papryki (można dać pół na pół z ostrą)
pieprz czarny,
sólsos:3 średnie
cebule1 płaska łyżka
mąki pszennej1,5 szklanki
mleka1 łyżka
masłasól,
pieprzszczypta
gałki muszkatałowej (opcjonalnie)
Mięso wymieszać z
jajem, odciśniętą bułeczką, startą na grubych oczkach
cebulą,
przyprawami, uformować w prostokątne kotleciki, obtoczyć w
mące, usmażyć na
oleju na złoto.
Cebule posiekać, usmażyć na
oleju z dodatkiem łyżki
masła, kiedy zaczną się rumienić zasypać
mąką, wymieszać, podsmażyć przez minutę, następnie zalać
mlekiem, podgrzewać do gęstnienia mieszając, doprawić, zagotować. Jeśli
sos jest zbyt gęsty dolać odrobinę
wody. Kotlety podawać polane sosem.

