ßßß Cookit - przepis na frykadelki z sosem cebulowym

frykadelki z sosem cebulowym

nazwa

Wykonanie

0,5 kg mielonej łopatki lub szynki
1 jajo
1 namoczona w mleku i odciśnięta kajzerka
1 łyżka maggi
drobno poszatkowana średnia cebula
łyżeczka mielonej słodkiej papryki (można dać pół na pół z ostrą)
pieprz czarny, sól
sos:
3 średnie cebule
1 płaska łyżka mąki pszennej
1,5 szklanki mleka
1 łyżka masła
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatałowej (opcjonalnie)
Mięso wymieszać z jajem, odciśniętą bułeczką, startą na grubych oczkach cebulą, przyprawami, uformować w prostokątne kotleciki, obtoczyć w mące, usmażyć na oleju na złoto.
Cebule posiekać, usmażyć na oleju z dodatkiem łyżki masła, kiedy zaczną się rumienić zasypać mąką, wymieszać, podsmażyć przez minutę, następnie zalać mlekiem, podgrzewać do gęstnienia mieszając, doprawić, zagotować. Jeśli sos jest zbyt gęsty dolać odrobinę wody. Kotlety podawać polane sosem.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2014/05/frykadelki-z-sosem-cebulowym.html