Wykonanie
To było ulubione danie (zaraz po zupie pomidorowej) mojego synala kiedy był malutki :))), lubi je do dziś, choć obecnie jego dieta jest o wiele bardziej zróżnicowana :)) (ma 14 lat) :D

około 600 gramów chudej
wieprzowinki (
łopatka,
szynka)1
cebula średniej wielkości1
jajo1
kajzerka namoczona w
mleku, a
potem odciśnięta1 ząbek
czosnku (przepuszczony przez praskę)
sól,
pieprz,
słodka papryka,
mąka do obtaczania2 małe starte na dużych oczkach
marchewkisos:
vegeta2 łyżki
masła2 płaskie łyżki
koncentratu pomidorowego1 średnia
cebula1/3 szklanki zimnej
wody + 2 łyżki
mąki pszennejMięso zmielić w maszynce razem z bułeczką, dodać drobno posiekaną
cebulkę,
jajo,
przyprawy, startą na dużych oczkach
marchewkę, wyrobić jednolitą masę. Formować z niej kuleczki wielkości
orzecha włoskiego, obtaczać w
mące.

Pulpeciki wrzucać do rondla z gotującą się
wodą z dodatkiem
Vegety, zamieszać i gotować dopóki nie będą gotowe, u mnie około 25 minut. Garnek można przykryć pokrywką, jednocześnie zmniejszając gaz.
Woda ma lekko przykrywać pulpeciki, następnie
mięsko wyjąć na talerzyk, uzupełnić
wodę do 3/4 tamtej początkowej objętości, wrzucić pokrojoną w kostkę
cebulę,
masło, gotować około 15 minut, następnie dodać koncentrat, zagotować, dodać
mąkę wymieszaną dokładnie z
wodą, doprawić, zagotować, włożyć
mięsko i poddusić wszystko razem jeszcze około 5 minut.Danie podałam z ziemniaczkami
pure i
buraczkami z
cebulką .