ßßß
około 600 gramów chudej wieprzowinki (łopatka, szynka)1 cebula średniej wielkości1 jajo1 kajzerka namoczona w mleku, a potem odciśnięta1 ząbek czosnku (przepuszczony przez praskę)sól, pieprz, słodka papryka, mąka do obtaczania2 małe starte na dużych oczkach marchewkisos:vegeta2 łyżki masła2 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego1 średnia cebula1/3 szklanki zimnej wody + 2 łyżki mąki pszennejMięso zmielić w maszynce razem z bułeczką, dodać drobno posiekaną cebulkę, jajo, przyprawy, startą na dużych oczkach marchewkę, wyrobić jednolitą masę. Formować z niej kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w mące.
Pulpeciki wrzucać do rondla z gotującą się wodą z dodatkiem Vegety, zamieszać i gotować dopóki nie będą gotowe, u mnie około 25 minut. Garnek można przykryć pokrywką, jednocześnie zmniejszając gaz.Woda ma lekko przykrywać pulpeciki, następnie mięsko wyjąć na talerzyk, uzupełnić wodę do 3/4 tamtej początkowej objętości, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, masło, gotować około 15 minut, następnie dodać koncentrat, zagotować, dodać mąkę wymieszaną dokładnie z wodą, doprawić, zagotować, włożyć mięsko i poddusić wszystko razem jeszcze około 5 minut.Danie podałam z ziemniaczkami pure i buraczkami z cebulką .