ßßß
SKŁADNIKI1,4 kg schabu (mięso powinno być wąskie)50 dag mięsa wieprzowego (łopatka lub szynka)25 dag pieczarek1 jajko1 bułka namoczona w mleku1 duża cebulapęczek natki pietruszkimasłosól, pieprz, wegeta, słodka paprykaFARSZ
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle.Pieczarki kroimy w drobne plasterki.Dodajemy do cebuli, wlewamy 1/2 szklanki wody i dusimy do miękkości.Mięso wieprzowe mielimy dodając bułkę namoczoną w mleku.Dodajemy odcedzone pieczarki, jajko, posiekaną natkę i przyprawiamy solą i pieprzem.Wszystko dokładnie mieszamy.
PRZYGOTOWANIESchab oczyszczamy z tłuszczu i włókien.
Przecinamy wzdłuż, pozostawiając ok. 1 cm i rozkładamy jak książkę.
Rozbijamy mięso do grubości ok. 1 cm(potrzebna mocna ręka ;) ).Przyprawiamy mięso i smarujemy farszem zwijając jak roladę.

Zwinięte mięso obwiązujemy grubą nitką (kordonkiem) lub spinamy wykałaczkami.Posypujemy wegetą, papryką, solą i pieprzem.Wkładamy do naczynia żaroodpornego lub gęsiarki.Dodajemy masło i szklankęwody.Pieczemy w piekarniku w temperaturze 220-230 stopni około godzinę, często podlewając wodą, aby mięso się nie przypaliło.
Mięso kroimy na plastry grubości ok. 1 cm.Podajemy z sosem - najlepiej pieczarkowym.
PYSZNIE ZAKRĘCONE !!!