Wykonanie
Dzisiaj przepis na roladę ze
schabu - danie czasochłonne ale warte swego smaku :)Mistrzami w jej przygotowaniu są moi Rodzice

SKŁADNIKI1,4 kg
schabu (
mięso powinno być wąskie)50 dag
mięsa wieprzowego (
łopatka lub
szynka)25 dag
pieczarek1
jajko1
bułka namoczona w
mleku1 duża
cebulapęczek
natki pietruszkimasłosól,
pieprz,
wegeta,
słodka paprykaFARSZ
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na
maśle.
Pieczarki kroimy w drobne plasterki.Dodajemy do
cebuli, wlewamy 1/2 szklanki
wody i dusimy do miękkości.
Mięso wieprzowe mielimy dodając
bułkę namoczoną w
mleku.Dodajemy odcedzone
pieczarki,
jajko, posiekaną
natkę i przyprawiamy
solą i
pieprzem.Wszystko dokładnie mieszamy.

PRZYGOTOWANIE
Schab oczyszczamy z tłuszczu i włókien.

Przecinamy wzdłuż, pozostawiając ok. 1 cm i rozkładamy jak książkę.

Rozbijamy
mięso do grubości ok. 1 cm(potrzebna mocna ręka ;) ).Przyprawiamy
mięso i smarujemy farszem zwijając jak roladę.



Zwinięte
mięso obwiązujemy grubą nitką (kordonkiem) lub spinamy wykałaczkami.Posypujemy
wegetą,
papryką,
solą i
pieprzem.Wkładamy do naczynia żaroodpornego lub gęsiarki.Dodajemy
masło i szklankę
wody.Pieczemy w piekarniku w temperaturze 220-230 stopni około godzinę, często podlewając
wodą, aby
mięso się nie przypaliło.
Mięso kroimy na plastry grubości ok. 1 cm.Podajemy z sosem - najlepiej
pieczarkowym.

PYSZNIE ZAKRĘCONE !!!