ßßß Cookit - przepis na Rolada schabowa z pieczarkami i mięsem mielonym

Rolada schabowa z pieczarkami i mięsem mielonym

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj przepis na roladę ze schabu - danie czasochłonne ale warte swego smaku :)
Mistrzami w jej przygotowaniu są moi Rodzice
SKŁADNIKI
1,4 kg schabu (mięso powinno być wąskie)
50 dag mięsa wieprzowego (łopatka lub szynka)
25 dag pieczarek
1 jajko
1 bułka namoczona w mleku
1 duża cebula
pęczek natki pietruszki
masło
sól, pieprz, wegeta, słodka papryka
FARSZ
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle.
Pieczarki kroimy w drobne plasterki.
Dodajemy do cebuli, wlewamy 1/2 szklanki wody i dusimy do miękkości.
Mięso wieprzowe mielimy dodając bułkę namoczoną w mleku.
Dodajemy odcedzone pieczarki, jajko, posiekaną natkę i przyprawiamy solą i pieprzem.
Wszystko dokładnie mieszamy.
PRZYGOTOWANIE
Schab oczyszczamy z tłuszczu i włókien.
Przecinamy wzdłuż, pozostawiając ok. 1 cm i rozkładamy jak książkę.
Rozbijamy mięso do grubości ok. 1 cm
(potrzebna mocna ręka ;) ).
Przyprawiamy mięso i smarujemy farszem zwijając jak roladę.
Zwinięte mięso obwiązujemy grubą nitką (kordonkiem) lub spinamy wykałaczkami.
Posypujemy wegetą, papryką, solą i pieprzem.
Wkładamy do naczynia żaroodpornego lub gęsiarki.
Dodajemy masło i szklankę
wody.
Pieczemy w piekarniku w temperaturze 220-230 stopni około godzinę, często podlewając wodą, aby mięso się nie przypaliło.
Mięso kroimy na plastry grubości ok. 1 cm.
Podajemy z sosem - najlepiej pieczarkowym.
PYSZNIE ZAKRĘCONE !!!
Źródło:http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2013/04/rolada-schabowa-z-pieczarkami-i-miesem.html