ßßß
0,5 kg mielonej łopatki wieprzowej1 jajonamoczona w mleku i odciśnięta kajzerka2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskęsól, pieprzvegeta2 łyżki koncentratu pomidorowego1 cebula2 łyżki masła1/3 szklanki zimnej wody + 2 łyżki mąkiMięsko połączyć z jajem, przyprawami, zmieloną (razem z mięsem) kajzerką, wyrobić na jednolitą masę, formować kuleczki nieco większe niż orzech włoski, obtaczać w mące, wrzucać na wrzątek z vegetą (około 1,5 litra), zagotować, dodać pokrojoną drobno cebulkę i dodać masło, gotować wszystko razem około 35 minut, po czym pulpety wyjąć na talerzyk.Uzupełnić wodę do pożądanej ilości sosu, dodać mąkę wymieszaną z wodą, zagęścić sos, pogotować przez chwilkę, włożyć z powrotem klopsiki, doprawić i gotowe.Potrawę podałam z ziemniaczkami i mizerią.
A tutaj jest Koksu, czyli jeden z moich psiaków (6 miesięczny chihuahua)