Wykonanie
Pyszny i prawdziwie domowy obiadek, który smakuje praktycznie każdemu, szybki i niedrogi, super :) Jeśli posmakowała Wam ta potrawa bardzo polecam jeszcze dwie:1. Pulpety z
mozzarellą w
sosie pomidorowym2. Pulpeciki z
marchewką w
sosie pomidorowym
0,5 kg mielonej
łopatki wieprzowej1
jajonamoczona w
mleku i odciśnięta
kajzerka2-3 ząbki
czosnku przeciśnięte przez praskę
sól,
pieprzvegeta2 łyżki
koncentratu pomidorowego1
cebula2 łyżki
masła1/3 szklanki zimnej
wody + 2 łyżki
mąkiMięsko połączyć z
jajem,
przyprawami, zmieloną (razem z
mięsem)
kajzerką, wyrobić na jednolitą masę, formować kuleczki nieco większe niż
orzech włoski, obtaczać w
mące, wrzucać na wrzątek z
vegetą (około 1,5 litra), zagotować, dodać pokrojoną drobno
cebulkę i dodać
masło, gotować wszystko razem około 35 minut, po czym pulpety wyjąć na talerzyk.Uzupełnić
wodę do pożądanej ilości sosu, dodać
mąkę wymieszaną z
wodą, zagęścić sos, pogotować przez chwilkę, włożyć z powrotem klopsiki, doprawić i gotowe.Potrawę podałam z ziemniaczkami i mizerią.

A tutaj jest Koksu, czyli jeden z moich psiaków (6 miesięczny chihuahua)