Wykonanie
Taka oszukana pieczeń, dobra w przypadku gdy mamy niewiele
mięsa, a dużo głodnych osób. Szybka i banalnie prosta, koniecznie z dodatkiem ulubionego sosu, na przykład
pomidorowego,
pieczarkowego lub pieczeniowego, zapraszam :)


masa
mięsna:750 gramów
łopatki lub karczku wieprzowego1
jajo1 średnia
cebula1
kajzerka namoczona w
mleku i odciśnięta2 ząbki
czosnkusólsproszkowana słodka i
ostra papryka wg smaku
czarny pieprzdodatkowo:250 gramów
makaronu typu penne
mleko z dodatkiem
soli i
pieprzuewentualnie mocno doprawiony
bulion wołowy lub warzywny1 duży strąk słodkiej
czerwonej paprykiMięso mielimy na średnich oczkach razem z odciśniętą bułeczką, dodajemy
jajo, posiekaną drobno
cebulę, przeciśnięty przez praskę
czosnek,
przyprawy, całość wyrabiamy na jednolitą masę.
Makaron gotujemy al dente w
mleku lub
bulionie, odcedzamy, lekko schładzamy.
Paprykę dzielimy na dwie części: 1/3 kroimy w drobną kosteczkę, 2/3 w paseczki.Mniejszą część (pokrojoną w kosteczkę) dodajemy do
mięsa, wyrabiamy.Foremkę keksową o wymiarach 12x25 cm smarujemy
olejem, dno i boki wykładamy warstwą
mięsa, zużywając około 2/3 całej masy.

Następnie wykładamy
makaron naprzemiennie z
papryką pokrojoną w paski.


Przykrywamy pozostałą częścią
mięsa. Wierzch pieczeni smarujemy cieniutko
olejem.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy foremkę, pieczemy około 60 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).Jeśli po około 30 minutach pieczenia zauważymy, że pieczeń nam się za bardzo z wierzchu przypieka, przykrywamy ją folią aluminiową i pieczemy dalej do upływu wyżej wymienionego czasu.Po upieczeniu kroimy na grube plastry, polewamy ulubionym sosem, zajadamy z wybraną surówką, najlepiej o zdecydowanym smaku.P.S Ja do przygotowania
sosu pieczeniowego zwykle używam zamrożony koncentrat po upieczeniu różnych
mięs, jak pokazuję TUTAJ .