ßßß

masa mięsna:750 gramów łopatki lub karczku wieprzowego1 jajo1 średnia cebula1 kajzerka namoczona w mleku i odciśnięta2 ząbki czosnkusólsproszkowana słodka i ostra papryka wg smakuczarny pieprzdodatkowo:250 gramów makaronu typu pennemleko z dodatkiem soli i pieprzuewentualnie mocno doprawiony bulion wołowy lub warzywny1 duży strąk słodkiej czerwonej paprykiMięso mielimy na średnich oczkach razem z odciśniętą bułeczką, dodajemy jajo, posiekaną drobno cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, całość wyrabiamy na jednolitą masę.Makaron gotujemy al dente w mleku lub bulionie, odcedzamy, lekko schładzamy.Paprykę dzielimy na dwie części: 1/3 kroimy w drobną kosteczkę, 2/3 w paseczki.Mniejszą część (pokrojoną w kosteczkę) dodajemy do mięsa, wyrabiamy.Foremkę keksową o wymiarach 12x25 cm smarujemy olejem, dno i boki wykładamy warstwą mięsa, zużywając około 2/3 całej masy.
Następnie wykładamy makaron naprzemiennie z papryką pokrojoną w paski.
Przykrywamy pozostałą częścią mięsa. Wierzch pieczeni smarujemy cieniutko olejem.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy foremkę, pieczemy około 60 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).Jeśli po około 30 minutach pieczenia zauważymy, że pieczeń nam się za bardzo z wierzchu przypieka, przykrywamy ją folią aluminiową i pieczemy dalej do upływu wyżej wymienionego czasu.Po upieczeniu kroimy na grube plastry, polewamy ulubionym sosem, zajadamy z wybraną surówką, najlepiej o zdecydowanym smaku.P.S Ja do przygotowania sosu pieczeniowego zwykle używam zamrożony koncentrat po upieczeniu różnych mięs, jak pokazuję TUTAJ .