Wykonanie
Doskonała na zimno jak i ciepło z sosem, na przykład
pomidorowym jak w TYM przepisie, sprawdzi się również
pieczarkowy . Tania i prosta w wykonaniu, takie rozwiązania lubię najbardziej :)




1 kg
łopatki wieprzowej lub karczku1 duża
cebula2
jaja2
kajzerki namoczone w
mleku i odciśnięte3 ząbki
czosnku1 strąk
czerwonej papryki (miałam pół zielonej i pół czerwonej)1 kopiasta łyżeczka
koncentratu pomidorowego1/3 łyżeczki
czarnego pieprzu3/4 - 1 łyżeczka
czerwonej papryki3/4 łyżeczki
soliglazura:2 - 3 kopiaste łyżki
ketchupu pikantnego3/4 - 1 łyżka
oleju1 kopiasta łyżeczka
koncentratu pomidorowego1/3 łyżeczki
słodkiej papryki2 - 3 szczypty
ostrej papryki1 płaska łyżeczka
cukruszczypta
soliMięso zmielić na średnich oczkach razem z
kajzerkami. Do
mięsa dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek, posiekaną
cebulę,
jaja,
przyprawy oraz
koncentrat pomidorowy.

Wszystko bardzo dobrze wymieszać.
Paprykę pokroić w kosteczkę.

Dodać do masy
mięsnej, wymieszać.Foremkę o wymiarach 30x10 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć
mięso, wyrównać powierzchnię.

Piekarnik nagrzać do 190 stopni, włożyć foremkę i piec około 70 - 75 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).Składniki glazury wymieszać dokładnie.

Na około 20 minut przed końcem pieczenia posmarować pieczeń z wierzchu, następnie piec dalej do upływu wyżej wymienionego czasu.

Gotowe!