ßßß



1 kg łopatki wieprzowej lub karczku1 duża cebula2 jaja2 kajzerki namoczone w mleku i odciśnięte3 ząbki czosnku1 strąk czerwonej papryki (miałam pół zielonej i pół czerwonej)1 kopiasta łyżeczka koncentratu pomidorowego1/3 łyżeczki czarnego pieprzu3/4 - 1 łyżeczka czerwonej papryki3/4 łyżeczki soliglazura:2 - 3 kopiaste łyżki ketchupu pikantnego3/4 - 1 łyżka oleju1 kopiasta łyżeczka koncentratu pomidorowego1/3 łyżeczki słodkiej papryki2 - 3 szczypty ostrej papryki1 płaska łyżeczka cukruszczypta soliMięso zmielić na średnich oczkach razem z kajzerkami. Do mięsa dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną cebulę, jaja, przyprawy oraz koncentrat pomidorowy.
Wszystko bardzo dobrze wymieszać.
Paprykę pokroić w kosteczkę.
Dodać do masy mięsnej, wymieszać.Foremkę o wymiarach 30x10 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć mięso, wyrównać powierzchnię.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni, włożyć foremkę i piec około 70 - 75 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).Składniki glazury wymieszać dokładnie.
Na około 20 minut przed końcem pieczenia posmarować pieczeń z wierzchu, następnie piec dalej do upływu wyżej wymienionego czasu.
Gotowe!