ßßß

750 gramów karkówki lub łopatki wieprzowej1 jajo1 zupa cebulowa w proszku 30 gramów (użyłam z Knorra)1 namoczona w mleku i odciśnięta kajzerka1 ząbek czosnku2 średnie cebule1/4 łyżeczki czarnego pieprzuszczypta soli (dokładnie tyle, gdyż sól mamy też w zupie)dodatkowo:0,5 szklanki tartej bułki do obtaczania2 duże cebule + olej do smażeniasól2 średnie cebule siekamy drobno, przysmażamy na oleju, odsączamy z tłuszczu, przekładamy do miseczki i schładzamy.Mięso mielimy na średnich oczkach. Do mięsa wsypujemy zupę, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek, wbijamy jajo i dodajemy przestudzoną złota cebulkę, wszystko mieszamy na jednolitą masę.Z całości odrywamy niewielkie kawałki, obtaczamy w tartej bułce, smażymy na oleju z obu stron.W czasie kiedy smażą się kotlety, pozostałe dwie duże cebule kroimy w piórka, smażymy na oleju na złoto, kiedy osiągną tą postać podlewamy kieliszkiem wody, zagotowujemy, solimy i wyłączamy gaz.Kotlety podajemy w towarzystwie złotej cebulki i z ulubionymi dodatkami.
