Wykonanie
Bardzo fajna odmiana od tradycyjnych, ciekawa byłam jak będą smakować z dodatkiem zupy cebulowej i okazało się, że super ! Bardzo polecam :)Podałam je klasycznie, z
ziemniakami pure i z
buraczkami na ciepło .Składniki na 10 - 11 sztuk.
750 gramów
karkówki lub
łopatki wieprzowej1
jajo1 zupa cebulowa w proszku 30 gramów (użyłam z Knorra)1 namoczona w
mleku i odciśnięta
kajzerka1 ząbek
czosnku2 średnie
cebule1/4 łyżeczki
czarnego pieprzuszczypta
soli (dokładnie tyle, gdyż
sól mamy też w zupie)dodatkowo:0,5 szklanki
tartej bułki do obtaczania2 duże
cebule +
olej do smażenia
sól2 średnie
cebule siekamy drobno, przysmażamy na
oleju, odsączamy z tłuszczu, przekładamy do miseczki i schładzamy.
Mięso mielimy na średnich oczkach. Do
mięsa wsypujemy zupę,
sól,
pieprz, przeciśnięty przez praskę
czosnek, wbijamy
jajo i dodajemy przestudzoną złota
cebulkę, wszystko mieszamy na jednolitą masę.Z całości odrywamy niewielkie kawałki, obtaczamy w
tartej bułce, smażymy na
oleju z obu stron.W czasie kiedy smażą się kotlety, pozostałe dwie duże
cebule kroimy w piórka, smażymy na
oleju na złoto, kiedy osiągną tą postać podlewamy kieliszkiem
wody, zagotowujemy, solimy i wyłączamy gaz.Kotlety podajemy w towarzystwie złotej
cebulki i z ulubionymi dodatkami.