Wykonanie
Powstały przypadkiem, kiedy znienacka dowiedziałam się, że
będę miała 2 dodatkowe osoby na obiedzie, a było możliwości dokupienia prowiantu :)
kapustkę bardzo słabo w nich czuć, a objętościowo wychodzi ich o wiele więcej ;-)
łopatka mielona około 0,7 kgpół dużej
kapusty pekińskiej1 średnia
cebula2
jaja1 namoczona w
mleku bułeczka
kajzerkasól,
pieprz,
ostra papryka3 ząbki
czosnkubułka tarta do obtaczania kotletów2 łyżki
kaszy mannyOdkrawamy zieloną część z
kapusty pekińskiej, drobno szatkujemy, solimy (około 1/3 łyżeczki), lekko gnieciemy, po 20 minutach odciskamy sok.
Łopatkę mieszamy z odciśniętą bułeczką,
jajami,
kaszą manną,
przyprawami, drobno posiekaną
cebulką,
czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodajemy
kapustkę i mieszamy wszystko dokładnie, formujemy kotlety, obtaczamy w
bułce tartej i smażymy jak tradycyjne kotlety.
