Wykonanie
Świetny sposób na obiad i coś do kanapek, taka pieczeń jest lepsza niż niejedna sklepowa
wędlina, a mielone są pachnące i bardzo smaczne. Reasumując tani sposób na dogodzenie gustom
smakowym rodzinki :) Zamiast mielonych możemy zrobić również pulpety i podać je z
sosem pomidorowym lub na przykład
pieczarkowym .

1,2 kg
łopatki lub karczku400 gramów wędzonego wyłuskanego
boczku350 gramów
sera żółtego ( dałam edamski)2
jaja2
kajzerki namoczone w
mleku lub
bulionie i dobrze odciśnięte2 małe
cebule3 ząbki
czosnku0,5 łyżeczki
soli1/3 łyżeczki
słodkiej papryki1/4 łyżeczki
pieprzu2 szczypty
ostrej papryki0,5 szklanki
bułki tartej do obtoczenia kotletów
Ser ścieramy na dużych oczkach.
Cebule siekamy drobno.
Czosnek przeciskamy przez praskę.
Mięso i
boczek mielimy na średnich oczkach razem z
bułkami. Do
mięsa i
boczku dodajemy
jaja,
bułki,
przyprawy,
czosnek,
cebule i
ser, wszystko dobrze wyrabiamy.Masę dzielimy na dwie równe części. Z jednej z nich formujemy kotlety, obtaczamy je w
bułce tartej i smażymy na
oleju.Z pozostałej formujemy "bochenek", zawijamy w folię aluminiową.
Mięso wkładamy do płaskiego naczynia żaroodpornego wypełnionego
wodą na dni. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 200 stopni.



