ßßß
1,2 kg łopatki lub karczku400 gramów wędzonego wyłuskanego boczku350 gramów sera żółtego ( dałam edamski)2 jaja2 kajzerki namoczone w mleku lub bulionie i dobrze odciśnięte2 małe cebule3 ząbki czosnku0,5 łyżeczki soli1/3 łyżeczki słodkiej papryki1/4 łyżeczki pieprzu2 szczypty ostrej papryki0,5 szklanki bułki tartej do obtoczenia kotletówSer ścieramy na dużych oczkach. Cebule siekamy drobno. Czosnek przeciskamy przez praskę.Mięso i boczek mielimy na średnich oczkach razem z bułkami. Do mięsa i boczku dodajemy jaja, bułki, przyprawy, czosnek, cebule i ser, wszystko dobrze wyrabiamy.Masę dzielimy na dwie równe części. Z jednej z nich formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na oleju.Z pozostałej formujemy "bochenek", zawijamy w folię aluminiową. Mięso wkładamy do płaskiego naczynia żaroodpornego wypełnionego wodą na dni. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 200 stopni.


