ßßß
0,5 kg mielonego mięsa (miałam chudą łopatkę)0,5 pętka kiełbasy wiejskiej (dość tłustej)80 gramów wędzonego boczku1 kajzerka wcześniej namoczona w mleku, a następnie odciśnięta2 ząbki czosnku1 średnia cebula1 jajosól (mało, ze względu na boczek i kiełbaskę)pieprzsłodka paprykabułka tarta do obtaczaniaBoczek kroimy w cienkie paseczki, podsmażamy na patelni, następnie dosypujemy do niego pokrojoną w małą kosteczkę kiełbasę i posiekaną cebulę, smażymy wszystko do zeszklenia cebuli, schładzamy.Do mięsa dodajemy jajo, zmiażdżony czosnek, przyprawy, odciśniętą bułeczkę (nie mieliłam jej razem z mięsem, także trzeba dokładnie wyrobić), podsmażoną kiełbasę, cebulę i boczek (wszystko odsączone z tłuszczu). Wyrabiamy wszystko na jednolitą masę, formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej, smażymy na złoto jak tradycyjne mielone.