ßßß
800 gramów wieprzowiny ( u mnie dość chuda łopatka)2 jaja1 kopiasta łyżka kaszy manny1 kopiasta łyżka mąki pszennej1 kajzerka namoczona w mleku i odciśniętatroszkę mniej niż 3/4 łyżeczki soli1 płaska łyżeczka papryki słodkiej0,5 łyżeczki pieprzu czarnegofarsz:250 gramów pieczarek2 duże cebule2 łyżki bułki tartej1 łyżeczka majeranku4 - 5 łyżek posiekanej natki pietruszki2 ząbki czosnkupieprz, sóldodatkowo na wierzch:około 150 gramów boczku wędzonegoPieczarki umyć, osuszyć, pokroić dość drobno, przesmażyć na oleju, następnie kiedy pieczarki będą już prawie gotowe, dodać posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek, smażyć wszystko razem do zeszklenia cebuli, dodać sól, majeranek i pieprz, masę schłodzić. Potem dodać do niej bułkę tartą, siekaną natkę pietruszki, wymieszać.Mięso zmielić razem z bułeczką, dodać przyprawy, jaja, kaszę, mąkę, wyrobić jednolitą masę.Przygotować sobie arkusz papieru do pieczenia, zaznaczyć sobie na nim wymiary 40x25 cm (rozmiar rolady dostosowałam do swojej keksówki, która ma 12x25 cm).Wyznaczony prostokąt natłuścić olejem, następnie wyłożyć na niego masę mięsną, dostosować ją do wymiarów, ma mieć grubość około 1 cm.
Na mięsko wysypać równomiernie farsz, następnie zwilżonymi dłońmi unosić stopniowo papier, delikatnie odklejać od niego mięsko i zwijać roladę ściśle.
Całość ma wyglądać po zwinięciu tak i mieć 25 cm długości, tak, by pasowała do keksówki.
Roladę razem z papierem przenieść do foremki, oczywiście część papieru po dostosowaniu do keksówki odciąć.Boczek pokroić na grubsze plastry , poukładać na wierzchu rolady.
Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (funkcja góra - dół) i piec około 55 minut.