Wykonanie
Bardzo smaczna zarówno na zimno jak i do obiadu :)

800 gramów
wieprzowiny ( u mnie dość chuda
łopatka)2
jaja1 kopiasta łyżka
kaszy manny1 kopiasta łyżka
mąki pszennej1
kajzerka namoczona w
mleku i odciśniętatroszkę mniej niż 3/4 łyżeczki
soli1 płaska łyżeczka
papryki słodkiej0,5 łyżeczki
pieprzu czarnegofarsz:250 gramów
pieczarek2 duże
cebule2 łyżki
bułki tartej1 łyżeczka
majeranku4 - 5 łyżek posiekanej
natki pietruszki2 ząbki
czosnkupieprz,
sóldodatkowo na wierzch:około 150 gramów
boczku wędzonegoPieczarki umyć, osuszyć, pokroić dość drobno, przesmażyć na
oleju, następnie kiedy
pieczarki będą już prawie gotowe, dodać posiekaną
cebulę i zmiażdżony
czosnek, smażyć wszystko razem do zeszklenia
cebuli, dodać
sól,
majeranek i
pieprz, masę schłodzić.
Potem dodać do niej
bułkę tartą, siekaną
natkę pietruszki, wymieszać.
Mięso zmielić razem z bułeczką, dodać
przyprawy,
jaja,
kaszę,
mąkę, wyrobić jednolitą masę.Przygotować sobie arkusz papieru do pieczenia, zaznaczyć sobie na nim wymiary 40x25 cm (rozmiar rolady dostosowałam do swojej keksówki, która ma 12x25 cm).Wyznaczony prostokąt natłuścić
olejem, następnie wyłożyć na niego masę
mięsną, dostosować ją do wymiarów, ma
mieć grubość około 1 cm.

Na
mięsko wysypać równomiernie farsz, następnie zwilżonymi dłońmi unosić stopniowo papier, delikatnie odklejać od niego
mięsko i zwijać roladę ściśle.

Całość ma wyglądać po zwinięciu tak i
mieć 25 cm długości, tak, by pasowała do keksówki.

Roladę razem z papierem przenieść do foremki, oczywiście część papieru po dostosowaniu do keksówki odciąć.
Boczek pokroić na grubsze plastry , poukładać na wierzchu rolady.

Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (funkcja góra - dół) i piec około 55 minut.
