Wykonanie
Mój pomysł na smaczny obiad :)

3 średnie
filety drobiowe1 namoczona w
mleku, a
potem odciśnięta
kajzerka2 zmiażdżone ząbki
czosnku1 płaska łyżka
bułki tartejsól,
pieprz,
słodka paprykafarsz:150 gramów
pieczarek1 średnia
cebula1 płaska łyżeczka
bułki tartejsól,
pieprzdodatkowo:
mąka pszenna do obtaczania kotletów
Pieczarki dokładnie umyć, pokroić na małe kawałki,
cebulę posiekać.Na rozgrzany
olej wrzucić
pieczarki, smażyć, kiedy wytracą już wilgoć i zaczną się rumienić, wrzucić do nich
cebulę, smażyć wszystko mieszając do zeszklenia
cebuli, następnie posolić i dodać
pieprz, wyłożyć farsz do miseczki (bez tłuszczu), dodać 1 łyżeczkę
bułki tartej, schłodzić.
Mięsko zmielić w maszynce razem z bułeczką (najlepiej na tych najdrobniejszych oczkach). Wymieszać je z
bułką tartą,
czosnkiem,
przyprawami, wyrobić gładką, jednolitą masę.Omączonymi dłońmi odrywać kawałki
mięska jak na standardowe kotlety, rozpłaszczać je w dłoni, nakładać farsz, zlepiać i formować kotlety, obtaczać je w
mące, smażyć na złoto na
oleju.Danie podałam z
pure ziemniaczanym i surówką z
białej kapusty z
sosem chrzanowym.
