ßßß Cookit - przepis na kotlety drobiowe (bardzo delikatne)

kotlety drobiowe (bardzo delikatne)

nazwa

Wykonanie

Jak dla mnie są fantastyczne, delikatne, pachnące, mięciuchne, odtąd moje ulubione kotlety drobiowe, bardzo polecam ! :) Z podanej porcji wyszło mi 9 kotletów, także dodatkowo są ekonomiczne :)
przepis z moimi małymi zmianami pochodzi od Bożenki
około 600 gramów filetów drobiowych
1 namoczona w mleku i odciśnięta kajzerka
1 średnia cebula
2 jaja ugotowane na twardo
2 zmiażdżone ząbki czosnku
2 łyżki delikatnego, gęstego majonezu (dałam Winiary)
sól, przyprawa do kurczaka, pieprz (optymalnie biały)
bułka tarta do panierowania
Filety zmielić w maszynce do mięsa razem z odciśniętą bułeczką i cebulą.
Jaja pokroić w kosteczkę.
Do masy mięsnej z cebulą i bułką dodać, czosnek, majonez, przyprawy. Wyrobić na jednolitą masę. Następnie wsypać pokrojone jaja, wymieszać, żeby wszystko równomiernie się porozmieszczało.
Formować niewielkie kotlety, panierować w bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju na średnim ogniu pod przykryciem, na złoto.
Danie podam z surówką z marchewki, kiszonego ogórka, papryki konserwowej i cebulki, w towarzystwie pure ziemniaczanego :)
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/11/kotlety-drobiowe-bardzo-delikatne.html