ßßß
przepis z moimi małymi zmianami pochodzi od Bożenkiokoło 600 gramów filetów drobiowych1 namoczona w mleku i odciśnięta kajzerka1 średnia cebula2 jaja ugotowane na twardo2 zmiażdżone ząbki czosnku2 łyżki delikatnego, gęstego majonezu (dałam Winiary)sól, przyprawa do kurczaka, pieprz (optymalnie biały)bułka tarta do panierowaniaFilety zmielić w maszynce do mięsa razem z odciśniętą bułeczką i cebulą.Jaja pokroić w kosteczkę.Do masy mięsnej z cebulą i bułką dodać, czosnek, majonez, przyprawy. Wyrobić na jednolitą masę. Następnie wsypać pokrojone jaja, wymieszać, żeby wszystko równomiernie się porozmieszczało.
Formować niewielkie kotlety, panierować w bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju na średnim ogniu pod przykryciem, na złoto.
Danie podam z surówką z marchewki, kiszonego ogórka, papryki konserwowej i cebulki, w towarzystwie pure ziemniaczanego :)