Wykonanie
W niedzielę zgotowałam na obiad pyszne, drobiowe roladki ze
szpinakiem. Idealnie komponowały się z puree ziemniaczanym z
masłem,
mlekiem i
koperkiem. Roladki na początku był podane w całości, po wystygnięciu te, które zostały pokroiłam w plasterki, czego efekt możecie zobaczyć na zdjęciach. :) Osobiście uwielbiam
szpinak pod każdą postacią - w połączeniu z
mięsem, w naleśnikach... :) Zapraszam do zapoznania się z przepisem. :)
SKŁADNIKI NA OK 6 ROLADEK CAŁYCH:duży, podwójny
filet drobiowypół paczki
mrożonego szpinaku (jeżeli macie dostęp oczywiście możecie użyć świeży, trzeba go drobno poszatkować przed smażeniem)5 ząbków
czosnkuśrednia
cebulamasło do smażenia
sólpieprz2
jajkabułka tartaprzyprawa do kurczakaCebulę kroimy w drobną kostkę i wraz z
czosnkiem przeciśniętym przez praskę, szklimy na
maśle. Dodajemy
szpinak i smażymy, aż odparuje z niego
woda, doprawiamy
solą i
pieprzem, odstawiamy do wystygnięcia. Filet myjemy, dzielimy na pół, każdą połówkę dzielimy na 3 części, powinno wyjść 6 kotletów. Rozbijamy je lekko tłuczkiem, z obu stron przyprawiamy
przyprawą do kurczaka, po czym z jednej strony smarujemy cały filet cienką warstwą
szpinaku, ciasno zwijamy (można spiąć wykałaczką, ja nie użyłam). następnie panierujemy najpierw w roztrzepanym
jajku, a następnie w
bułce tartej, smażymy. I gotowe. :) Można podawać zarówno w całości jak i pokrojone, smacznego! :)