ßßß
Składniki:1,5-2 litry bulionu250g pieczarekduży kubeczek śmietany 18%sól, pieprzmięso mielone ok 200gmała kajzerka1/2 szkl mlekasól, pieprzcebulka1 ząbek czosnkuzioła prowansalskie, papryka słodkabułka tarta do obtoczeniaolej do smażeniaPrzygotowanie:Namoczyć bułkę w mleku.Cebulę pokroić w drobną kostkę.W misce wymieszać mięso, namoczoną i odciśniętą bułkę, cebulkę, przeciśnięty ząbek czosnku. Doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i papryka słodką. Dokładnie wymieszać.Z mięsa utworzyć małe kuleczki, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oleju.Do garnka wlać bulion i go podgrzać.Pieczarki umyć, obrać i zetrzeć na grubej tarce jarzynowej.Do gotującego bulionu dodać pieczarki, zagotować.Łyżkę zupy wymieszać w miseczce ze śmietaną i wlać mieszankę do zupy, doprawić sola, pieprzem.Do zupy włóż przygotowane pulpeciki i poczekaj, aż zupa się zagotuje.Na talerz wlewaj zupę z pulpecikami. Można udekorować natka z pietruszki.Smacznego ;)