ßßß
Składniki:400g chudej zmielonej szynki wieprzowej200g boczku wędzonego2 cebule4 ząbki czosnku
2 kajzerki namoczone w mleku1 jajko1 pęczek natki pietruszki1 łyżka przyprawy do wieprzowiny1 łyżeczka pieprz1/2 łyżeczki solibułka tarta do obtoczenia kotletówolej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:Boczek i cebulę pokroić w kostkę , czosnek posiekać drobno.Na suchej patelni przesmażyć boczek , gdy wytopi tłuszcz dodać cebulę a po chwili czosnek , zeszklić.Umytą i osuszoną natkę pietruszki posiekać drobno , kajzerkę odcisnąć z mleka.W misce umieścić mieloną szynkę wieprzową , usmażony boczek z cebulą i czosnkiem ,kajzerki oraz wbić jajko.Wsypać natkę pietruszki , doprawić solą , pieprzem oraz przyprawą do wieprzowiny.Mięso dokładnie wyrobić dłońmi do połączenia się składników.
Z mięsa uformować kotlety , każdego obtaczać w bułce tartej.Na patelni rozgrzać olej rzepakowy , smażyć kotlety na rumiano z obu stron.Usmażone odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.