ßßß Cookit - przepis na Mielone wieprzowe z boczkiem

Mielone wieprzowe z boczkiem

nazwa

Wykonanie

Kotlety podwójnie wieprzowe. Przygotowane z szynki oraz przesmażonego boczku z cebulą i czosnkiem który nadaje soczystości kotletom.
Składniki:
400g chudej zmielonej szynki wieprzowej
200g boczku wędzonego
2 cebule
4 ząbki czosnku
2 kajzerki namoczone w mleku
1 jajko
1 pęczek natki pietruszki
1 łyżka przyprawy do wieprzowiny
1 łyżeczka pieprz
1/2 łyżeczki soli
bułka tarta do obtoczenia kotletów
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Boczek i cebulę pokroić w kostkę , czosnek posiekać drobno.
Na suchej patelni przesmażyć boczek , gdy wytopi tłuszcz dodać cebulę a po chwili czosnek , zeszklić.
Umytą i osuszoną natkę pietruszki posiekać drobno , kajzerkę odcisnąć z mleka.
W misce umieścić mieloną szynkę wieprzową , usmażony boczek z cebulą i czosnkiem ,kajzerki oraz wbić jajko.
Wsypać natkę pietruszki , doprawić solą , pieprzem oraz przyprawą do wieprzowiny.
Mięso dokładnie wyrobić dłońmi do połączenia się składników.
Z mięsa uformować kotlety , każdego obtaczać w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać olej rzepakowy , smażyć kotlety na rumiano z obu stron.
Usmażone odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/mielone-wieprzowe-z-boczkiem