Wykonanie
Pieczone mięsa zajmują w moim jadłospisie jedną z najwyższych, jeżeli nie najwyższą pozycję. Zdecydowanie wolę upiec
mięso niż usmażyć czy udusić. Zajmuje to więcej czasu ale nie trzeba się zbytnio tym zajmować. Najważniejsze jest więc przygotowanie
mięsa przed pieczeniem. Niedawno opisywałam jak idealnie upiec
kaczkę oraz
dawałam przepis na
kaczkę faszerowaną . Cóż,
mięso kaczki jest specyficzne i nie każdy je lubi i
jada. Dzisiaj więc dostaniecie ode mnie przepis na sprawdzonego pieczonego
kurczaka z farszem z dużą ilością zielonej
natki pietruszki. Posmakuje każdemu a przygotowanie nie jest specjalnie pracochłonne.

Danie to jest idealne na niedzielny obiad. Resztki
mięsa np z piersi można użyć następnego dnia do kanapki.Składniki:1
kurczak (najlepiej zagrodowy o wadze około 1,3-1,5kg)około 50ml
oleju rzepakowego1
kajzerka (lub 2-3 kromki
białego chleba – może być tostowy)200ml
mleka2
jajkapęczek
natki pietruszki100g
cebuli2-3 ząbki
czosnkusól i
pieprz do smaku
Kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy
solą i
pieprzem.
Pieczywo namaczamy w
mleku. Gdy już będzie całkowicie nasiąknięte odciskamy z nadmiaru płynu. Mielimy w maszynce do
mięsa.
Cebulę siekamy i smażymy na niewielkiej ilości
oleju (powinna się zeszklić). Można ją lekko posolić. Dodajemy posiekany
czosnek i smażymy jeszcze przez chwilę. Gdy ostygnie mielimy je razem z
bułką. Dodajemy posiekaną
natkę pietruszki oraz
jajka. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Dokładnie mieszamy.Przygotowanym farszem dokładnie faszerujemy
kurczaka. Wkładamy go również
między skórę a mięśnie piersiowe (najlepiej pomóc sobie drewnianą łyżką). Dokładnie masujemy w tym miejscu. Całego
kurczaka zaszywamy i związujemy nogi.Przekładamy
kurczaka na kratkę do pieczenia. Smarujemy całą skórę
olejem rzepakowym. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy kolejne 50 minut.
Kurczak będzie gotowy gdy nakłujemy go widelcem w piersi a płyn, który wypłynie będzie bezbarwny.