Wykonanie
Jakieś takie
dziwne przekonanie w nas panuje, że co zdrowsze to i na pewno mniej smaczne. Guzik prawda :) Te pulpeciki są najlepszym dowodem na to, że przygotowanie potrawy na "zdrowszy sposób" może się nam opłacić również
smakowo. Zamiast smażyć kotlety mielone zróbcie sobie chociaż raz takie pulpety!Ja dodaję je czasem do zup, są też smaczne w sosach jako danie główne. Pycha!Dziś u mnie z zupką
kalafiorową, na którą przepis później.
Potrzebujesz:300g
mięsa mielonego (ja użyłam
łopatki wieprzowej, z powodzeniem można dać
mięso drobiowe)1
jajkopół
kajzerki namoczonej w pół szklanki
mleka1 łyżka
kaszy manny1 łyżka
tartej bułkipół łyżki
majerankupół płaskiej łyżeczki
solipieprzPrzygotowanie:
Bułkę odcisnąć dokładnie z
mleka. Wymieszać z
mięsem,
kaszą,
tartą bułką,
jajkiem i
przyprawami (
majeranek rozetrzeć palcami przed dodaniem)Formować pulpeciki wielkości
orzecha włoskiego. Warto to robić mokrymi dłonmi - pulpeciki nie będą nam się przyklejały do rąk.Układamy pulpeciki na sitku do gotowania na parzeGotujemy 30 minut.Smacznego!