ßßß
Proste w wykonaniu i niezwykle smaczne kotleciki, które bardzo zasmakowały mojej starszej córeczce. By były jeszcze zdrowsze (mniej tłuszczu!) nie smażę ich, a piekę w piekarniku. Oszczędzam tym sposobem też czas, niezwykle cenny gdy jest się rodziną wielodzietną ;) Można też do nich przygotować sos, i włożyć je w bułkę (najlepiej pełnoziarnistą) - mamy wówczas wegańskiego burgera :)Składniki na kotleciki:2 szkl ugotowanej kaszy jaglanej (kaszę gotuję w większej ilości i przechowuję w lodówce przez kilka dni; stosunek wody do kaszy 2:1)1 szkl uprażonych na suchej patelni pestek słonecznika2 łyżki sezamu niełuszczonego1 mała czerwona cebula, posiekana drobno1 duża marchew, starta na drobnych oczkach2 łyżki oliwyprzyprawy: sól morska, pieprz kolorowy, kolendra suszona, pietruszka zielona (może być suszona)1 duża marchew, pokrojona w cienkie paskikawałek selera, pokrojonego w cienkie paski1 średni burak, pokrojony w cienkie paski1 cebula, posiekana w pióra1 małe jabłko, pokrojone w cienkie paski3-5 ząbków czosnku, pokrojonych w plastry2 łyżki oliwyprzyprawy: czubryca zielona, sól morska, pieprz kolorowySkładniki sałatki:ok. 50g rukoliok. 50g roszponkisos musztardowo-miodowy: 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka musztardy, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki oleju lnianego (lub oliwy), sól morska i pieprz ziołowyBy przygotować kotleciki wrzucam ugotowaną kaszę jaglaną do misy malaksera i mielę, by powstała lekko grudkowana papka. Następnie dodaję pozostałe składniki - mieszam dokładnie. Doprawiam solą, pieprzem, wrzucam ok. 1/2 łyżeczki suszonej kolendry i 1-2 łyżki drobno posiekanej pietruszki zielonej, jeszcze raz dokładnie mieszam. Nabieram porcję wielkości 1 łyżki i formuję z niej kotleciki, które układam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.Posiekane w paski warzywa wrzucam do naczynia żaroodpornego, dodaję oliwę oraz przyprawy, dokładnie mieszam i stawiam na blasze (w naczyniu, w którym mieszałam warzywa) obok kotlecików.Warzywa i kotleciki piekę w temperaturze 200 stopni przez ok. 40 minut. Mniej więcej w połowie czasu odwracam kotleciki.W tzw. międzyczasie przygotowuję sałatkę - mieszam roszponkę z rukolą i polewam sosem (wszystkie składniki sosu umieszczam w małym słoiczku i energicznie potrząsam, by składniki dokładnie się wymieszały).Kotleciki umieszczam na mieszance roszponki z rukolą, dekoruję pieczonymi warzywami.