Wykonanie

Proste w wykonaniu i niezwykle smaczne kotleciki, które bardzo zasmakowały mojej starszej córeczce. By były jeszcze zdrowsze (mniej tłuszczu!) nie smażę ich, a piekę w piekarniku. Oszczędzam tym sposobem też czas, niezwykle cenny gdy jest się rodziną wielodzietną ;) Można też do nich przygotować sos, i włożyć je w
bułkę (najlepiej pełnoziarnistą) - mamy wówczas wegańskiego burgera :)Składniki na kotleciki:2 szkl ugotowanej
kaszy jaglanej (
kaszę gotuję w większej ilości i przechowuję w lodówce przez kilka dni; stosunek
wody do
kaszy 2:1)1 szkl uprażonych na suchej patelni pestek
słonecznika2 łyżki
sezamu niełuszczonego1 mała
czerwona cebula, posiekana drobno1 duża
marchew, starta na drobnych oczkach2 łyżki
oliwyprzyprawy:
sól morska,
pieprz kolorowy,
kolendra suszona,
pietruszka zielona (może być suszona)1 duża
marchew, pokrojona w cienkie paskikawałek
selera, pokrojonego w cienkie paski1 średni
burak, pokrojony w cienkie paski1
cebula, posiekana w
pióra1 małe
jabłko, pokrojone w cienkie paski3-5 ząbków
czosnku, pokrojonych w plastry2 łyżki
oliwyprzyprawy: czubryca zielona,
sól morska,
pieprz kolorowySkładniki sałatki:ok. 50g
rukoliok. 50g
roszponkisos musztardowo-
miodowy: 1 łyżeczka
miodu, 1 łyżeczka
musztardy, 2 łyżki
soku z cytryny, 2 łyżki
oleju lnianego (lub
oliwy),
sól morska i
pieprz ziołowyBy przygotować kotleciki wrzucam ugotowaną
kaszę jaglaną do misy malaksera i
mielę, by powstała lekko grudkowana papka. Następnie dodaję pozostałe składniki - mieszam dokładnie. Doprawiam
solą,
pieprzem, wrzucam ok. 1/2 łyżeczki suszonej
kolendry i 1-2 łyżki drobno posiekanej
pietruszki zielonej, jeszcze raz dokładnie mieszam. Nabieram porcję wielkości 1 łyżki i formuję z niej kotleciki, które układam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.Posiekane w paski warzywa wrzucam do naczynia żaroodpornego, dodaję
oliwę oraz
przyprawy, dokładnie mieszam i stawiam na blasze (w naczyniu, w którym mieszałam warzywa) obok kotlecików.Warzywa i kotleciki piekę w temperaturze 200 stopni przez ok. 40 minut. Mniej więcej w połowie czasu odwracam kotleciki.W tzw. międzyczasie przygotowuję
sałatkę - mieszam
roszponkę z
rukolą i polewam sosem (wszystkie składniki sosu umieszczam w małym słoiczku i energicznie potrząsam, by składniki dokładnie się wymieszały).Kotleciki umieszczam na mieszance
roszponki z
rukolą, dekoruję pieczonymi warzywami.